30 december 2006

Orsak och verkan

IPCC blir tydligare och tydligare med att det är människan som är orsak till den globala uppvärmningen. DN skriver om IPCC:s kommande, fjärde, rapport som kommer att klubbas i Paris om ungefär en månad. Man vågar säga betydligt mer med större säkerhet än i tidigare rapporter. Ursprungskällan till DN:s uppgifter, El País, skriver också om rapporten, fast på ett språk som kanske är lite ovanligare att mina läsare behärskar.

25 december 2006

Jag önskar bloggens läsare en god fortsättning

Jag vill passa på att önska bloggens samtliga läsare en riktigt god fortsättning av julhelgen samt ett gott nytt år.

Själv tillbringade jag gårdagen först vid spisen, där jag ordnade grönkål, skinka, revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, jansson och allt annat som hör en riktig halländsk jul till. Sen på kvällen kom Eva, Leif, Martin och Johan, Veronica och Knut-Ole, Martin, Lovisa och Lucas, samt farmor, för att fira såväl 50-åringen (min pappa som valde att födas på årets sämsta dag, julafton) samt jul. Alla var nöjda med maten och gav mig beröm för det jag lagat.

Jag hoppas innerligen att alla läsare också har haft en trevlig jul!

18 december 2006

Läsvärt

PJ Anders Linder skriver intressant i Svenska Dagbladet igår om den stol i det svenska samhället som facket satt sig på.

14 december 2006

Namninsamling

Här kan du skriva på en namnlista med protester mot HRF:s blockad mot salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg. Blockaden genomförs utan att varken arbetsgivaren eller arbetstagarna har en konflikt, utan endast i fackets eget intresse. En påskrift rekommenderas starkt för den som anser att avtalsfrihet ska råda i Sverige och kollektivavtal endast ska ingås frivilligt.

08 december 2006

Några små taktiktips till HRF

Eftersom hela den liberala delen av bloggosfären redan reagerat ber jag nytillkommna tittare att snabbt läsa igenom CUF:s pressmeddelande om HRF:s blockad av salladsbaren Wild'n Fresh för en kort resumé.

HRF har inte agerat särskilt välgenomtänkt i denna fråga. Om de hade tänkt igenom sin handlingsplan innan de bestämde sig för att sätta företaget i blockad hade de kunnat konstatera följande:

  1. Deras beräkningar av hur mycket de anställda förlorar på att inte ha kollektivavtal är helt uppåt väggarna fel och tål inte ens en översiktlig granskning.


  2. Om det som de säger verkligen är så att Sofia Appelgren varken betalar ut semesterlön/-ersättning eller sjukersättning, vore det inte smartare att blockera henne för det än för att hon inte vill teckna kollektivavtal? Förmodligen skulle man till och med i så fall kunna få en eller annan myndighet att hjälpa till eftersom det inte är lagligt att låta bli att betala ut dessa ersättningar...


  3. Det är förmodligen inte rimligt att lönerna förblir desamma med kollektivavtal. Dels tillkommer tjänstepensionen (detta belopp dras rimligtvis av från den lön som den anställda får i fickan), dels tillkommer ganska mycket krångel för företagsägaren eftersom det avtal hon har idag utan tvekan är enklare skrivet och innehåller färre irrelevanta bestämmelser som inte är applicerbara i hennes fall.


  4. Genom att explicit ge sig på en företagare och anställda som uttryckligen inte önskar kollektivavtalet får man inte bara de som tycker att facket är dåligt mot sig, utan även värnarna av negativ föreningsfrihet och avtalsfrihet.


  5. Genom att ställa sig mot såväl företagarna som de anställda, och därmed helt på sin egen sida, orsakar man enorm badwill för sig själva. Fackets uppgift har aldrig varit att "skydda" ickemedlemmar från sina arbetsgivare, utan vara en förhandlingspart och ett stöd för sina egna medlemmar. Att man reagerar även när uppenbara missförhållanden råder utanför det egna förbundet kan jag också godta, men ingen av dessa bägge situationer föreligger i det aktuella fallet. Det skulle inte förvåna mig om HRF tappat ganska stort antal medlemmar på grund av sitt handlande...


Nä, HRF har gjort bort sig rejält. Att åsikter kan skilja kan jag förstå, men att som nu gå ut och kräva Reinfeldt på en ursäkt för att Federley kallat deras agerande för maffiametoder är bara löjligt. Fredrick är väl en egen människa? Han skulle inte komma på tanken att kräva att Wanja Lundby-Wedin på ursäkt för HRF:s tvivelaktiga agerande, även om de tillhör samma organisation, vilket är en närmre koppling än Federley och Reinfeldt har.

27 november 2006

Jag är ett miljömonster

Jag har precis bokat biljett hem från Stockholm på fredag för att bland annat gå på min systerson Lucas dop. Som vanligt kollar man i första hand SJ, standardtransportmedlet när man kuskar land och rike runt. Ett miljövänligt och bekvämt ressätt. Visserligen är det inte det snabbaste möjliga, men det är sällan jag får sådan arbetsro som jag får när jag sitter på ett tåg. Jag har kunnat läsa hela kursböcker under en tågresa, vilket är nog så mycket värt för en miljömedveten student som mig...

Jag tyckte dock att priset för att åka tåg ner till Halmstad kändes lite väl magstarkt. Alternativen som finns till att åka tåg är att åka buss med Swebus Express, vilket tar ungefär åtta timmar. Visserligen har de även nattbussar, men att sitta och kuska runt hela natten när man helst inte ska somna i kyrkan dagen efter är väl knappast optimalt. Det känns inte heller alldeles sjysst att ta nattåget till Hässleholm, även om det har ett pris som är studentvänligt (under femhundringen just nu). Någon stackars människa, troligen mamma eller pappa, skulle få gå upp i ottan för att köra fem mil för att hämta mig. Och sedan ytterligare fem mil tillbaka, eller så får man komplettera med en tågresa till Halmstad som snabbt börjar kosta pengar...

Det andra alternativet som jag annars inte ens brukar överväga är att flyga. Man kan välja på att flyga med SAS till Ängelholm, eller med Skyways till Halmstad. Bägge tar just nu 680 kr för besväret (SAS var ytterligare någon hundring billigare till Ängelholm för någon dag sedan). Lägg till kostnaden för flygbussen (65 kr) så visar det sig att totalkostnaden för en flygresa är 745 kr. Med SJ räcker motsvarande pengar inte ens till Göteborg som annars är det vettigaste stället att byta till ett södergående tåg på. Och då tar ändå en flygresa bara hälften av tiden.

I det läget valde jag att ändå vara en miljögris och ta flyget ner. Även om det för mig är värt några hundralappar och några extra timmar på ett tåg att vara miljövänlig, går någonstans gränsen även för en miljömedveten student.

Hur SJ kan ha tänkt när de satte sina priser förbryllar mig. Vill man inte ha resenärer alls? Eller bara resenärer som inte behöver göra byten? Om inte ens jag, som normalt väljer tåget i första hand, tycker att SJ ger valuta för pengarna, vem gör då det? Hur ska vi klara framtidens klimatutmaning när det är billigare, smidigare och enklare att vara en miljögris än att resa på ett sätt som belastar miljön så lite som möjligt och förbrukar minsta möjliga mängd resurser? Säg det - jag vet det inte.

LAS suger...

... och till och med sossarna verkar börja inse det numera (ja, jag vet att halva bloggosfären redan sett den där länken, men det struntar jag i - det är säkert någon som inte sett den än...).

22 november 2006

Bloggande på sparlåga

En del av er som läser min blogg regelbundet, men ändå inte träffat mig personligen de senaste veckorna, kanske undrar varför i all fridens namn det inte hänt något på sidan på ett bra tag nu.

Svaret är att verkliga livet kommit och snor en massa tid för mig. Jag sitter just nu på ett tåg på väg in i Stockholm.

Jag har nämligen fått en doktorandtjänst på KTH, institutionen RTC, där jag kommer att forska inom inbyggda system. Det är alltså läge att klaga på att jag inte haft inflyttningsfest i Vallberga än för er som hade velat komma, eller så får ni gå på inflyttningsfest i Solna istället, där jag får ett studentrum i december.

30 oktober 2006

Ny version av Mozilla Firefox

Det har kommit en ny version av Mozilla Firefox, denna gång med siffran 2. Om du inte redan uppgraderat från Internet Explorer så är det hög tid att göra det nu.

För de som använt Firefox sedan tidigare, och likt mig inte gillar den nya looken som programmet fått, följer här instruktioner för att få ett utseende som mer liknar Firefox version 1.5. Jag hoppas instruktionerna är korrekta för såväl Mac OS X som Windows eftersom jag hittills bara provat dem på min iBook.


  1. Installera temat Winstripe (om du använder Mac OS X, precis som mig, är det istället Pinstripe som gäller).


  2. skriv in about:config i adressraden och ändra följande inställningar:
    • browser.tabs.closeButtons till 3 för att ta bort stäng-knappen från flikarna och istället visa en ensam knapp till höger.

    • browser.urlbar.hideGoButton till true för att gömma "Gå"-knappen höger om adressfältet, den har ju ändå ingen funktion.


  3. Leta upp eller skapa inställningsfilen userChrome.css och lägg till följande för att ta bort knappen som visar alla öppna flikar:
    /* Disable Container box for "List all Tabs" Button */
    .tabs-alltabs-stack {
    display: none !important;
    }

16 oktober 2006

En värdig fredsprisvinnare

Den norska nobelkommittén har som de flesta redan vet utsett Muhammad Yunus och Grameen Bank till fredspristagare. Ett överraskande, men mycket positivt val.

Även om Grameen Bank inte arbetar för världsfred i det stora, mellan länder, kan man knappast säga annat än att de jobbar mycket aktivt, på ett okonventionellt sätt, med att bekämpa fattigdom. Något som i mina ögon antagligen är det bästa sättet att främja världsfred som finns. Genom att ge alla möjlighet att ta lån, bekämpar de en av de nackdelar som marknadsekonomin innebär - att den riskerar att behandla de människor som inte har något från början illa. En förutsättning för att konkurrera med sina varor eller tjänster är ju att överhuvudtaget få ihop startkapitalet. I stora delar av tredje världen gäller tyvärr inte lika förutsättningar, eftersom man inte har lika tillgång till investeringskapital. Det problemet avhjälper organisationer som Grameen Bank.

Dessutom arbetar de med utgångspunkt från människor, och främjar småföretagande. De visar också att vänsterns bild av kapitalister är fel - även den som är rik är mänsklig och vill se en bättre värld. Kan det bli bättre?

IT-revolutionen ska inte nå hit.

Den holländska organisationen "Wij vertrouwen stemcomputers niet" ("Vi litar inte på röstdatorer"), har gjort en genomgång av de holländska röstmaskinerna. Resultatet är skrämmande. Om man är tekniskt kunnig kan man enkelt manipulera dem till att visa felaktigt valresultat, valhemligheten är inte garanterad genom att maskinerna avger olika elektromagnetisk strålning beroende på vilken kandidat som visas på skärmen, och det finns för den icke tekniskt kunnige ingen som helst insyn eller möjlighet att kontrollera att valet gått till på ett sjysst sätt utan valfusk.

Kort sagt, att använda IT för att sköta valsystemet är overengineering. Visserligen blir det svårare att manipulera valet, men för den som ändå har kunskaperna att göra det, blir det enklare att göra stora påverkningar, och det blir mycket svårare för myndigheterna att upptäcka fusk.

Nej - val ska gå till med pappersvalsedlar och inget annat. Processen är så enkel att en nioåring förstår den, och det är relativt lätt att se till att valfusk inte förekommer. De risker som ändå finns, finns även om man väljer att datorisera röstandet. Enda egentliga nackdelen är att det tar lite tid att räkna valsedlarna, men den nackdelen är i mitt tycke helt oväsentlig jämfört med de demokratiska problem det innebär att inte kunna ha insyn och oberoende kontroll av valets genomförande.

Sena valreflektioner

Redan dagen efter valvakan slets jag direkt tillbaka in i mitt vanliga jobb. Min jobbarkompis hade ramlat ner från innertaket på sitt husbygge och brutit bäckenbenet ungefär en månad innan valet. Eftersom jag inte heller hade funnits på plats sedan någon månad låg mycket av arbetet rejält efter när jag kom tillbaka. De senaste veckorna har jag ägnat det mesta av min tid åt att programmera en maskin för varmförzinkning av spik så att den funkar som den ska. Äntligen börjar den bete sig i stort sett precis rätt...

Hur som helst, valvakan blev för oss centerpartister i Laholm lite av ett antiklimax. Även om det gick bra på riksnivå, och vi naturligtvis var spännande vilken regering vi skulle ha efter valet, så var den stora spänningen om hur det skulle gå i kommunalvalet.

Vi gjorde definitivt inte något dåligt val, även om vi backade några procent. Förra valet gick nämligen över förväntan, och det är ju ofta svårt att öka ännu mer när man redan ligger på en hög nivå. Nej - smolket i bägaren beror på att moderaterna gjorde ett sådant fantastiskt val. De följde trenden på riksplanet och gick upp nästan nio procent, och därmed om oss centerpartister.

Tillbakagången gjorde att vi tappade två mandat utöver de som vi förlorade på grund av minskningen av fullmäktiges storlek från 49 ledamöter till 41. Det innebär också att min syster Lovisa inte blir ordinarie ledamot av fullmäktige utan bara förstaersättare.

Men nog om det. Förhandlingsstriden om vem som ska bli kommunråd är fortfarande inte avgjord, och den kommer det säkert också att redogöras för i tidningarna när den tiden kommer.

För egen del gick personvalet ändå ganska bra. Jag fick 11 röster i kommunvalet och 14 i landstingsvalet. Med tanke på att jag inte drev någon aktiv personvalskampanj överhuvudtaget, och började ganska långt ner (plats 21 av 33 i kommunvalet och 27 av 28, nästsist, på landstingslistan). Rösterna jag fick hade flyttat mig uppåt i bägge valen, om det inte varit för personvalsspärrarna. Det är jag nöjd med.

01 oktober 2006

Fyra små rätter

För drygt en månad sen bloggutmanade Marcus Fridholm mig. På grund av valet har jag inte fått svarat förrän nu, men här kommer det.

Fyra arbeten jag har haft i mitt liv
Teknisk assistent
Sommarpraktikant på elektronikutvecklingsavdelning
Översättare
Valorganisatör

Fyra filmer jag kan se om och om igen
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst (ja, alla tre)
Boondock Saints

Fyra städer jag bott i
Laholm
Göteborg
Linköping
Hamburg, Tyskland

Fyra tv-serier jag gärna ser
Star Trek
Extreme Engineering (Discovery Channel)
Boston Public
Gilmore Girls

Fyra ställen jag vill åka till
Australien
Kanada
Mexiko
Ryssland

Fyra webbsidor jag besöker dagligen
Google
Slashdot
Dilbert
Wikipedia

Fyra favoriträtter
Spenatlasagne gjord efter mitt egna recept
Fläskfilé med currysås och varma bananer
Isterband
Guinness Stout :-)

Fyra ställen där jag trivs
I en läsfåtölj
På en engelsk eller irländsk pub
I ett bekvämt tågsäte
I en lummig park

Fyra personer jag vill träffa
Alejandro och Alejandro, som jag delade lägenhet med förra året
Linus Torvalds
min framtida livskamrat

Fyra personer som jag vill utmana att svara på enkäten
Martin, min systers pojkvän. Nu får det vara slut på bloggpausen!
Cissy, som bloggar betydligt intensivare.
Henrik, som sitter i politiska sektionen för CUF i Halland med mig och har en riktigt läsvärd blogg.
Fredrik, som också är en som har en alldeles för inaktiv blogg...

17 september 2006

Nerkörda valaffischer

När jag i morse åkte runt bland de två vallokaler som jag tilldelats att hålla koll på antalet valsedlar i, Laholm C och Mellbystrand, fick jag lite sorgset konstatera att det var någon som ytterst handgripligen gett sig på Centerpartiets, CUF:s, Moderaternas och Junilistans valaffischer. Ungefär hälften av dem (den halva som stod lägligt på gräsmattor utmed vägar) hade nämligen mejats ner med bil av någon. Hjulspåren gick rätt över!

Att det händer att affischer rycks tycker jag man får leva med, men det här gör mig faktiskt ganska upprörd. Det är inte respekt att göra så.

Det enda som är lite glädjande är att affischtavlorna som Bernt byggt var halvt byggda för att motstå en bulldozer. Riktigt rejäla, med plattor som de stod på direkt på marken. På ett av dem hade två kraftiga vinkeljärn böjts helt. Någonstans kör en bil runt med bulor efter sina nattliga äventyr mot en skylt som jag lätt bara böjde tillbaka järnen på, och det var den enda som hade några skador överhuvudtaget... (däremot hade våra CUF-skyltar, som var betydligt klenare byggda, inte överlevt mötet - men de fick i alla fall stå uppe i två veckor).

15 september 2006

Hätsk debatt och käbbel

Har precis tittat på kvällens partiledardebatt. Ska jag vara ärlig var det en väldigt hätsk debatt - det mesta var påhopp partiledarna emellan och en riktigt hätsk debatt. Och bägge sidor var skyldiga.

Hade jag inte bestämt vad jag skulle rösta på för sisådär åtta år sedan så är det nog väldigt tveksamt att jag skulle få någon hjälp av debatten. Skillnaden mellan blocken framstod mest bestå i vilken typ av angrepp man använde på den andra sidan. Även om Alliansens politik kom fram något bättre, så känns det som om främsta intrycket från debatten är att politiker mest käbblar med varandra. Jag får hoppas presumtiva väljare väljer att titta även på andra informationskällor innan de bestämmer sig...

Ogenomtänkt radioreklam

Man kan ibland undra om alla de som sköter sin personvalskampanj via radio har tänkt igenom vad de säger. Till exempel kan man för tillfället i Halland höra Ingmari Carlsson (v), Varberg, säga:

vi säger bestämt nej till en sjukvård där man värdesätter friska patienter mer än sjuka...


Det var nyskapande! Alla andra vill ha en sjukvård som gör att folk är botade när de utnyttjat den...

Ung Vänster betalar inte skatten i tid

Jag hörde precis på Nyheterna hur riksdagspartiernas betalningsmoral granskats. Centerpartiet var enda partiet utan betalningsanmärkning de senaste tre åren. Mest skrämmande var ändå uppgiften att Ung Vänster flera gånger inte betalat ens skatten i tid!

Edit: Originalkällan hörde jag nu var Ekot.

13 september 2006

Lokal TV-valdebatt

TV4 Halland sände i måndags förmiddags en debatt mellan kommunrådet Erling Cronqvist (c) och oppositionsrådet Stina Lindberg (s). Tyvärr är bara halva programmet utlagt. Man når det genom att följa länken ovan till TV4 Halland, en bit ner står det om deras Valspecialprogram.

Tyvärr sattes agendan mer eller mindre helt och hållet utifrån Socialdemokraternas främsta valfrågor. Visst, makten ska granskas, men det finns flera olika "neutrala" frågor som borde upp i debatten också. Aktuellast i media har kanske varit Veingeskolan och Stortorget. Det vore även intressant att få veta vad Socialdemokraterna konkret menar med det första vallöfte de har i sitt lokala valmanifest - att de vill ha ett bättre företagsklimat...

05 september 2006

Göran om Folkpartiet-gate

"Det kan mycket väl komma att påverka utgången av valet". Så säger Göran Persson om dataintrången som folkpartister gjort. Är inte det en lite konstig sak att säga i ett sådant uttalande? Det är väl självklart att det till viss del kommer påverka valutgången, och det knappast till Folkpartiets fördel, utan snarare till hans egen. Presskonferensen om dataintrången kom ju alldeles lägligt strax efter utfrågningen av Fredrik Reinfeldt, så debatten runt den uteblev. Knappast något att vara upprörd över.

Vad han borde vara upprörd över är den påverkan som det förmodligen redan haft. Det är ju ett betydligt större problem - att kampanjandet under de gångna veckorna möjligtvis (vi vet inte säkert om informationen har använts) kraftigt punktmarkerats av Folkpartiet...

30 augusti 2006

AMS är trams

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot AMS. AMS ska enligt rapporten vara mycket ineffektivt, dessutom skiljer effektiviteten drastiskt mellan olika delar av landet. Varje arbetsförmedlare förmedlar mindre än ett jobb i månaden - bara åtta om året. Vad som riktigt får en att ta sig för pannan är att AMS inte ens genomför någon form av utvärdering av de insatser de sätter in. Detta gör CUF:s förslag om att lägga ut arbetsförmedlandet på entreprenad ännu större. Bemanningsföretagen har ändå för länge sen gått om Arbetsförmedlingen i effektivitet när det gäller att hitta nya jobb till folk.

24 augusti 2006

Hån mot offentliganställda

Min mamma Majvor, som jobbar som barnskötare i ett kommunalt dagis, tycker inte heller om sossarnas vallöften.

23 augusti 2006

Var var Göran Persson ikväll?

Intressant i kölvattnet till lanseringen av Alliansens valmanifest är att Göran Persson hade valt att tacka nej till att debattera med Alliansen om deras valmanifest. Detta tycker jag är ett märkligt agerande. Nu hade han ju verkligen chansen att förklara vad som är så dåligt ("osolidariskt", antagligen) med Alliansens förslag. Trots det valde han att skicka sin väpnare, Mona Sahlin. Blev han skraj över att Fredrik Reinfeldt inte var det minsta nervös för att debattera mot den store landsledaren och helt respektlöst visade skillnaderna mellan de två sidorna?

Låt mig sammanfatta det så här: oavsett resultat tror jag inte att Göran kommer att sitta kvar i ledningen för Socialdemokraterna alltför länge efter valet. Han visar tydligt att han inte är så engagerad som han borde vara mitt i en valrörelse...

Alliansens valmanifest lanserat

Alliansen har nu lanserat sitt valmanifest (pdf). Det blev ett riktigt trevligt manifest ur centersynpunkt. Nästan alla våra förslag inom de kärnområden vi har kom med.

Den främsta framgången är på miljöområdet. Centerpartiet som är det klart främsta miljöpartiet inom borgerligheten har här fått hålla i pekpinnen, med förslag som klimatmål, energiomställning till förnyelsebara bränslen, ökad energiforskning och ökat energihushållande, och flera andra förslag som tillsammans gör Alliansens valmanifest avsevärt grönare än det som kommer från partiet som påstår sig ha en vision om ett grönt folkhem.

Även arbetsmarknadspolitiken var en centerpartistisk framgång. Även om vårt spetsigaste förslag, ungdomsavtalen, inte gick igenom, känns det bra. Även om jag nog tycker att en omvärdering av LAS kommer att bli nödvändig, så hade Centerpartiet ingen möjlighet att ensamt driva igenom en fråga som sticker så häftigt i fackets ögon, i varje fall inte med Moderaternas nya image. Men alla andra förslag på jobbområdet fick vi igenom: halverad arbetsgivaravgift för ungdomar upp till 24, individuell coachning av arbetssökande, minskande av regelkrångel för företagare. Även om alla de andra borgerliga partierna har värderingar mycket lika våra inom arbetsmarknadsområdet, så ger det creds till Centerpartiet att det är just våra förslag man valt att välja att skriva in i Alliansens valmanifest. Alla fyra partierna har ju haft olika förslag på området...

Ihop med centerförslaget till ny inkomstskatt som Alliansen gjort till sitt, med skattesänkningar som främst gynnar de med låga och normala inkomster, kan man bara konstatera att Alliansens politik kommer att vara starkt grönfärgad. Trevligt!

21 augusti 2006

Jag har blivit morbror!

Fick veta i eftermiddags medan jag stod och jobbade med ett valutskick. Jag har blivit morbror! Min syster Lovisa och hennes pojkvän Martin fick en pojke klockan halv fyra idag.

Edit: nu finns min systerson också som webbis på landstingets hemsida!

20 augusti 2006

Potential för fler centerröster i årets val

Undersökningen om partiledarnas förtroende bland allmänheten blir ännu mer intressant om man sätter den i förhållande till en av de senaste opinionsmätningarna.

Diagrammet visar hur många gånger fler som säger sig ha förtroende för partiledaren än som uppger att de ska rösta på partiet. Centerpartiet ligger överst, och det finns alltså många personer som har förtroende för Maud, men ändå inte uppger att de ska rösta på Centerpartiet när opinionsundersökningar görs. Det enda parti som ens ligger i närheten är Miljöpartiet.



Nu ska man ta sådana här enkla sifferlekar med en nypa salt, men den som känner förtroende för Maud känner rimligtvis åtminstone en del förtroende för partiet i övrigt också. Det gläder att det verkar finnas gott om väljare som förstått att Centerpartiet är ett möjligt val för dem. Det verkar också rimligt att Miljöpartiet har stora chanser att sno missnöjda väljare, som ändå inte vill byta block, från sossarna.

Slutligen är det uppseendeväckande att Göran Persson har så dåligt förtroende. Han lyckas knappt ens övertyga de egna väljarna. För alla andra partier är förtroendet för partiledarna minst dubbelt så stort som opinionssiffrorna. Visserligen finns det en viss effekt av att det är svårt för ett stort parti att skaffa stora sympatier utanför de trogna väljarna (detta märks på Moderaterna som har den nästlägsta siffran). Särskilt märks denna effekt vid procentuella beräkningar som denna, men siffran för Göran Persson är ändå exceptionellt låg (1,05).

Medvind

En av de senaste Sifo-undersökningarna har undersökt vilket förtroende svenskarna har för de olika partiledarna. Glädjande är att Maud Olofsson är undersökningens raket, och ökar mest av alla, till 37%. Maud ligger bara en procentenhet ifrån Göran Persson, och den enda som har ett väsentligt högre förtroende är Fredrik Reinfeldt, som också gör en rejäl ökning till 52%. Lovande inför valet!

19 augusti 2006

Gårdagens debatt en besvikelse

Med anledning av lanseringen av Socialdemokraternas valmanifest extrasändes igår en TV-debatt.

Tyvärr kändes det som ett väldigt antiklimax. Hade inte Socialdemokraterna något intressantare medel mot Alliansen? Visserligen ger man stora allmosor till barnfamiljer och arbetslösa, men i övrigt känns det som om man inte riktigt har vetat hur man ska tackla de borgerliga partierna.

Genom sin stora höjning av taket i a-kassan ger man Alliansen vatten på sin kvarn. Man förstärker bilden av Socialdemokraterna som ett parti som hellre satsar på bidrag än på att skapa fler arbetstillfällen. Hur taktikerna på Sveavägen 68 tänkt när de valde den valfrågan förstår jag inte. I mina ögon är det rena rama självmålet av sossarna att driva en politik som direkt bekräftar Alliansens beskrivning av dem. Inte blir det bättre av att de föreslår en taknivå på a-kassan som kommer att ligga betydligt över de lönenivåer som gäller inom Kommunal. Det ser helt enkelt inte bra ut för en av deras kärnväljargrupper att en del personer ska kunna ha mer pengar att leva på som arbetslösa än vad andra har när de jobbar.

Dessutom hade Göran Persson som debatteknik mot Reinfeldt valt att försöka fokusera på Moderaternas politik istället för sin egen. Fredrik Reinfeldt genomskådade som tur var detta grepp och menade att gårdagen var vikt för sossarna - och att han hellre ville debattera deras förslag än sina egna eller Alliansens. Att Göran ändå valde att fortsätta dra upp Alliansens politik bekräftar bara det vi insatta redan visste - (s) har inte riktigt koll på vad de vill göra med Sverige. Speciellt inte vad de vill göra för att åtgärda ungdomsarbetslösheten (ett problem som Göran Persson till och med förnekat överhuvudtaget finns!).

Nä, det känns om sossarna bara försökte rädda chansen att få styra Sverige genom att sprida ut valfläsk över några valda grupper. Man har inte några drömmar för framtidens Sverige, utan hoppas bara få fortsätta förvalta landet. Och det är jag inte ensam om att tycka, den röda tidningen Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning skriver antagligen ett av de hårdaste angreppen av alla.

Det är synd. Var är forna tiders socialdemokrati? Jag hade gärna tagit en hård ideologisk debatt om hur man bäst skulle skapa fler jobb med alla företrädare för sossarna. Nu känns det nästan som om de lämnat walk-over när det gäller principdiskussionerna, och helt förlitar sig på att använda valfläsk som bete vid röstfisket...

18 augusti 2006

Socialdemokraterna vill hellre ha bidrag än jobb

Enligt Svenska Dagbladet är ett av Socialdemokraternas främsta vallöften att höja taket i a-kassan med 200 kr per dag.

Kort sagt, istället för att satsa på att få fler svenskar i arbete ger man dem ännu mer bidrag än tidigare...

12 augusti 2006

Talande bevis för att det är för krångligt att vara företagare i Sverige...

Om det vore lätt att driva företag i Sverige (vilket bland andra regeringen påstår), varför finns det då företag vars affärsidé helt och hållet går ut på att folk ska slippa behöva starta företag???

09 augusti 2006

Bredbandsuppkopplad igen!

Eftersom jag nu återigen har anslutning till internet kommer jag förhoppningsvis sätta igång lite produktivare med bloggandet igen. Jag ska se till att lägga ut bilder från min nya lägenhet snart också, ska bara se till att få undan alla lådor som fortfarande står kvar med saker i...

03 augusti 2006

Sossarna i Laholm vet fortfarande inte vad de vill

Socialdemokraterna i Laholm verkar fortfarande inte ha bestämt sig för vilken smak som valfläsket som de bjuder på ska ha:

"Även om socialdemokraternas lokala valprogram inte är helt färdigt är det ungdomar och äldre som kommer att prioriteras."


Detta efter att både Centerpartiet och Moderaterna, andra respektive tredje största parti i kommunen har haft sina program färdiga sedan länge...

29 juli 2006

Skräpkommentarer

Jag har tyvärr drabbats av spam i en hel del äldre inlägg. Tyvärr är det smidigaste sättet att bekämpa detta på Blogspot att tvinga kommenterande besökare att fylla i några bokstäver från en captcha när de skriver kommentarer. Inte mycket att göra åt - men förhoppningsvis något ni ska slippa när jag väl hunnit bygga mitt eget bloggsystem...

Hur vi löser problemet med arbetslösheten

Paula Ternström, teaterdirektör på Odenteatern i Stockholm, skriver i ett debattinlägg i Aftonbladet om hur hon ser på företagandeklimatet i Sverige. Hon delar i mångt och mycket min syn - företagarklimatet är uruselt, i alla fall om man som vi bägge tycker, inte bara ska bry sig om storföretagen utan även om de mindre företagen. Utan små, nystartade, företag kanske vi inte får framtida världssuccéer som kan matcha IKEA, Ericsson och Volvo igen...

Jag delar förvisso inte åsikter med henne om den exakta utformningen av förslag för att lösa problemet, men den allmäna kompassriktningen är jag fullständigt överens med henne om och själva debattartikeln är mycket välskriven och harmoniserar helt med min syn på frågan (och hon har också förstått hur mycket (s) vill göra för småföretagare - det vill säga i stort sett ingenting). Det måste bli enklare att vara småföretagare i Sverige. Fler måste bli en superhjälte genom att vara arbetsgivare för andra.

25 juli 2006

Uppdaterad siddesign

Jag har uppdaterat designen på bloggen något. Nu finns det länkar till kommentarerna i listan med de senaste inläggen också, så att den som följer debatten snabbt kan få en överblick över hur mycket som sagts i olika frågor utan att behöva kika på siffran under varje inlägg.

17 juli 2006

Hastighetsbegränsning

För er som undrar varför jag sänkt produktionen på bloggen så har jag i helgen hållit på att kånka lådor med prylar till nya lägenheten. Kort sagt, jag har inte hunnit med att tänka intellektuellt alls.

Jag har idag även hunnit med att börja på nästa sommarkurs - E-handel och internetmarknadsföring - som jag läser på det nybyggda Campus Varberg. Det blir förstås en bit att åka dit två gånger i veckan, men det får gå. Det är ändå bara en månad det handlar om...

Medelhavsväder

Aftonbladet skriver om att årets sommar antagligen kommer att bli den varmaste sommaren någonsin. Det är förvisso trevligt för turisterna på stranden, men med en vidare blick är det en tydlig indikation på framtida problem.

Det har faktiskt varit så att det de senaste åren varit vanligare att vädret varit rekordvarmt (eller i alla fall bland de allra varmaste) än att det inte varit det. Det är svårt att tro att anledningen är något annat än en begynnande global uppvärmning.

Aftonbladet skriver också, väldigt påpassligt, vilka följder en uppvärmning på lite längre sikt skulle kunna tänkas ha. För en gångs skull lämnar de dessutom sin vanliga skvallerjournalistik på hyllan och skriver faktiskt riktigt läsvärt.

Om världsmedeltemperaturen höjs en grad kan Skanör-Falsterbo svämmas över , om den höjs två grader flyr spanjorerna sitt olidligt varma land under sommaren för det svalare Gotland, tre grader så drabbas Sverige av de värsta skogsbränderna sedan 1300-talet, fyra grader så utplånas den svenska rennäringen, och fem så får vi ta emot klimatflyktingar från franska Provence, där det är ökenväder. Vad jag förstått kommer det ett scenario för en höjning på sex grader imorgon också...

Kort sagt, mycket skrämmande läsning. Det är uppenbart att något behöver göras, nu.

15 juli 2006

Arbet(s)löshetskassa

DN rapporterar om att fackens starka koppling till arbetslöshetskassorna fortfarande lever kvar, trots att det inte längre är tillåtet. A-kassorna bryter mot flera lagregler då man bland annat har differentierade medlemsregler beroende på om man också är fackmedlem.

Så får det bara inte gå till. När a-kassan är statsstödd, får den inte drivas på ett sätt som indirekt motiverar till medlemskap i en politisk organisation (LO är som bekant en av Socialdemokraternas största bidragsgivare). Det är bara inte acceptabelt.

Färdigtentad för den här gången

Det har varit lite trögare med uppdateringar på bloggen på sistone. Det har delvis berott på att jag precis håller på att flytta, men också på att jag idag hade tenta i den första (den i VHDL) av de två sommarkurser på högskolan som jag håller på att läsa. Kändes som att det gick rätt bra, och skönt att vara klar med kursen...

12 juli 2006

Innehållsdeklaration

En del av mina läsare kanske har undrat varför jag valt att ha ordet "ekoliberal" strax under rubriken. Det är ju knappast något gängse uttryck, speciellt inte i den politiska debatten i Sverige...

Första gången jag hörde begreppet var under den CUF-stämman 2004 i Västerås (i alla fall om jag inte blivit alltför senil och frågan debatterades innan dess också). Det var dags för CUF att ta fram ett nytt idéprogram, och faktiskt också, möjligtvis ett helt nytt namn på vår ideologi. Dittills hade den centerpartistiska ideologin alltid kallats ekohumanism, något som bland annat Sofia Karlsson i mitt tycke träffande beskrev som "snälla människor - god miljö". Istället hade arbetsgruppen, lite provokativt, satt rubriken ekoliberalism på programmet istället. Eftersom det traditionellt varit väldigt tabu att kalla sig liberal inom centerrörelsen var det som upplagt för en het debatt. Förutom de bägge redan nämnda orden fanns dessutom frasen "grön socialliberal ideologi" med i tombolatrumman.

Slutresultatet blev i klassisk centerpartistisk anda en kompromiss. Programmet kallades till sist "Ekohumanism - en grön socialliberal ideologi". Ekoliberalismen blev rejält nedröstad, vilket jag tyckte var väldigt synd. Ordet säger ju i sig i princip samma sak som den längre frasen - nästan alla gröna rörelser står också för ett socialt ansvarstagande, precis som socialliberalismen gör.

Att jag är liberal kommer ganska naturligt av att jag tror att människor vill ha så stor möjlighet att bestämma över sina liv själva, och att de får det genom att staten blandar sig i deras liv så lite som det bara går. Att helt släppa människor fria är dock inte rimligt - för att förhindra utnyttjandeförhållanden så är det viktigt att staten tar ett visst, men begränsat, socialt ansvar. Kort sagt, i mångt och mycket räknar jag mig till den klassiska socialliberalismen.

Den ideologin har i sin klassiska tappning dock ett rejält feltänk. Den ser alldeles för kortsiktigt på världen. "Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar, utan lånat den av våra barn". Det jag tycker så många liberaler har missat illustreras väldigt väl av det klassiskt liberala citatet:

"Varje människas friheter bör endast ges de begränsningar som behövs för att ge andra människors möjlighet att utöva samma friheter."

Det citatet får nämligen en väldigt annorlunda tolkning i det ögonblick man gör klart, att man inte heller vill begränsa friheten för framtida medlemmar av människosläktet. Bland annat följer det som en självklarhet att man genom att skjuta över dagens problem med bland annat miljöförstöring till framtiden ingalunda är särskilt liberalt. Då begränsar man ju framtida människors friheter, vilket för en liberal människa knappast borde vara särskilt acceptabelt. Kort sagt, det följer som en nödvändighet av mina socialliberala värderingar att vi ska ha ett samhälle där man visar miljöhänsyn - annars kommer kommande generationer inte ha samma möjligheter att leva livet som de själva väljer som vi har haft.

Jag har därför valt att fortsätta sätta beteckningen ekoliberal på mig, trots att den kanske är ganska ovanlig, även inom Centerpartiet. Den visar tydligt att jag är liberal, men också att jag utöver de klassiska tänk som finns inom liberalismen förstått att det här med att ta hand om miljön är centralt för människors frihet. Samtidigt är det ett (relativt) kort och koncist uttryck, som man rent spontant kan associera till de värderingar jag har.

Presentation av valprogram

Idag finns det artiklar både i HP och LT om presskonferensen vi hade igår. Hallandspostens artikel går att läsa här, medan Laholms Tidning inte lägger upp sina artiklar på nätet - vill man läsa får man skaffa en papperstidning.

Uppsamlingsheat för centerförslag under Almedalsveckan

Rikskändisarna hade det brådis under Almedalsveckan, därför kommer här ett uppsamlingsheat med kortkommentarer till utspel som Centerpartiet och alliansen gjort som jag inte hunnit kommentera tidigare:

Öppenhet mot omvärlden
Centerpartiet vill öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring kraftigt. Är vi öppna för den som är strävsam, kommer de att flytta hit och skapa nya företag och ny tillväxt i Sverige. Jag är totalt övertygad om detta, och stolt över att Centerpartiet har vågat vara så tydliga i framförandet av budskapet. Dessutom är det för mig en ideologisk principfråga - jag vill se väldigt starka skäl för att man ska säga nej till någon att flytta till det land den vill bosätta sig i.

Alliansen överens om fastighetsskatten
Alliansen har kommit överens om att på sikt avskaffa fastighetsskatten. Det är mina ögon rimligt - fastigheter har inte funkat bra som skattesubjekt. Bara för att mina grannar har sålt sina hus med strandtomt dyrt betyder det inte att jag har råd att betala en hög skatt på mitt hus, jag kanske inte har några andra betydande tillgångar. Det återstår dock att se hur, eller om, man ska ersätta intäkterna från fastighetsskatten.

Halverad arbetsgivaravgift för unga
Halverad arbetsgivaravgift för ungdomar skulle naturligtvis sänka företagens lönekostnader för ungdomar. Jag kan se att det här är en åtgärd som jag egentligen inte skulle vilja se. Att differentiera skatter känns inte bra för mig. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten enorm - när drygt var fjärde ungdom är arbetslös krävs extrema åtgärder... Efter regeringsskiftet i höst ska dessa missförhållanden naturligtvis åtgärdas. På sikt är det inte önskvärt att olika regler ska gälla för ungdomar och andra.

Sammanslagna trygghetsförsäkringar
Centerpartiet har lagt ett förslag om att slå ihop arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen till en arbetslivsförsäkring. Det ser jag som oerhört positivt - jag har läst alldeles för många historier om folk i tidningarna som är för friska för att anses sjuka av försäkringskassan, men för sjuka för att kunna vara arbetslösa, och därmed stått utanför bägge systemen. Laholm har för övrigt varit en av de sex försökskommunerna som mellan 1998-2003 i det som kallades SocSam, eller varianten just i Laholm, Fyrverkeriet. Det går att läsa mer en bit ner på den här sidan.

Landstinget, kommunen, Försäkringskassan och Länsarbetsnämnden samarbetade för att uppnå gemensamma mål. Samarbetet sågs som mycket positivt av alla inblandade, utom sosseregeringen, som väl antagligen tyckte det funkade alldeles för bra och därmed stängde ner hela försöksprojektet...

Kort sagt, att minska antalet stödsystem är för mig en självklarhet. Färre system, och mindre mängd regler, leder till att den offentliga administrationen blir både enklare att förstå och mindre byråkratisk.

10 juli 2006

Vi har en dröm

Nu har jag i min egenskap av vice webmaster precis lagt ut Centerpartiet i Laholms valprogram på webben. Läs gärna!

Imorgon kommer vi ha presskonferens och berätta för tidningarna om allt bra vi vill göra de kommande åren, så att även de laholmare som inte hänger på min blogg eller lusläser partiernas hemsidor har möjlighet att få reda på vad vi vill genomföra.

08 juli 2006

Segelfartygens återkomst?

Om det inte vore mitt i sommaren så skulle man kunna tro att det är ett första-april-skämt: segelfartygen är på väg tillbaka! Ett företag från Hamburg vid namn SkySails har lanserat ett segel i form av en drake som kan användas som draghjälp för konventionella fartyg.

Det påstås att användning av drakseglet skulle kunna ge drivmedelsbesparingar på upp till en tredjedel. Kul att se att det finns företag som arbetar med alternativ framdrivning för sjöfarten, något som det annars varit tunnsått med. Nu väntar jag bara på det första bioenergidrivna jetplanet...

Någon tolk blev det inte, men väl en ordbok...

Jag bad i veckan om att få en tolk som förstår sossesnacket och kan översätta det till svenska. Tyvärr har jag inte hittat någon sådan, däremot fick jag åtminstone ett tips i tråden om en ordlista.

Titta igenom den hos Marcus Fridholm. Bidra gärna med översättningar av fler nyord. Även översättningar av svenska som vi borgare förstår till socialdemokratiska är tillåtna.

LO i nyheterna igår

Per Bardh, enhetschef LO, uttalade sig med anledning av den nya sajten JobbJakt.se i Rapport igår kväll:

(reportern) Är det inte bättre som de säger som de säger, att det är bättre att få ett jobb till låg lön, att inte få ett jobb alls:

(Per) Ja, men vi har ett välfärdssamhälle som ska ta hand om att om man inte kan få ett jobb så kan man ändå få försörjning från olika system. Det ska vi inte bryta sönder, och vi ska inte göra det genom att förstöra en modell vi har i Sverige med kollektivavtal som reglerar villkoren och vilka löner som ska gälla i varje bransch.

Det här citatet visar väldigt på skillnaderna i ideologi mellan vänstern (kom ihåg att sossarna är till en väldigt stor del finansierade av LO och därmed i princip en av deras knähundar) och de borgerliga.

Pers citat gör det väldigt tydligt att det finns vissa jobb som vi är för fina för - och att det är bättre att man går arbetslös och inte gör något alls, samt låter samhället försörja en, än att försöka göra något åt sin egen situation. Om facket tycker att den lön jag är erbjuden inte är tillräckligt hög så är det facket och inte jag som ska säga stopp. Även om jag inte är med i facket...

Dessutom angriper han en halmgubbe - jag kan i varje fall inte förstå hur en fri lönebildning skulle avskaffa våra trygghetssystem. Trygghetssystemen är det ju riksdagen som beslutar om, och om han inte förstått det så är andelen libertarianer och nyliberaler i Sverige löjligt låg och de har inte skuggan av en chans att genomföra en sådan reform. Och några andra grupper med en sådan agenda kan jag inte komma på - inte ens moderaterna vill ju avskaffa trygghetssystemen, de vill bara reformera dem.

Kort sagt, facket är bra (jag är själv med i ett fackförbund, men det är tack och lov inte ett av medlemsförbunden i LO), men de borde inte blanda sig i vad ickemedlemmar gör. Eller politiken heller, för den delen...

06 juli 2006

S&SSU-tolk, bitte!

Jag ramlade över en intressant captcha idag. Den visas nedan.


En S&SSU-tolk, det vore precis vad jag skulle behöva. De använder nyord så det skriker om det. "Plusjobb" är inte alls jobb exempelvis, utan en arbetsmarknadsåtgärd. Och så vidare...

04 juli 2006

Coolaste bloggaren i Almedalen?

Coolaste bloggaren i Almedalen verkar, så här lite på håll från västkusten, inte någon av de etablerade politikerna vara. Sannningen att säga levererar till och med ungdomsförbunden ganska förutsägbara budskap.

Nej, riktigt, riktigt cool av de som vallfärdat till Gotland för att lobba, mingla bland kändispolitiker och blogga, det är helt klart Arbetslöshetsmonstret!

P.S. Notera dessutom den vackra vita laptopen monstret dessutom använder - god smak har det ärade monstret också!

Sverige är sjukt

Centerpartiets Ungdomsförbund lanserade idag sin valkampanj på webbsidan www.botasverige.nu. Läs mer på kampanjhemsidan om hur vi unga centerpartister vill bota Sverige från ungdomsarbetslösheten.

CUF i Halland kommer att under kampanjens gång rycka ut över hela länet med vår specialanpassade ambulansbil, för att ge första hjälpen, omplåstring och uppmuntran till arbetslösa ungdomar som förlorat framtidstron. Kom gärna och hälsa på oss, och be akutsjukvårdarna i bilen berätta om våra förslag. Vi ses!

03 juli 2006

Pengarna gick till byråkrater?

Enligt en undersökning som Centerpartiet har gjort så har antalet administratörer inom sjukvården ökat med 20% under de senaste fem åren, trots att vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor bara ökat med 5% under samma period. Lönekostnaderna för dessa administratörer, som ligger på ungefär en miljard kronor, skulle räcka till ungefär 1500 läkartjänster.

De ökade anslagen till vården har alltså främst gått till fler pappersvändare. Man frågar sig hur situationen ser ut i skola och omsorg...

01 juli 2006

Oljeberoendet borta efter konsumtionshalvering?

Jag sitter just nu och läser Oljekommissionens rapport som man kan hitta här. Jag kommer säkert att ha fler tankar om denna, dock har jag redan nu en första reflektion.

I inledningen talas det vackert om att få bort Sveriges oljeberoende. Samtidigt föreslår man strax därefter åtgärder som skulle halvera oljeanvändningen, det vill säga vi kommer fortfarande ha en oljekonsumtion motsvarande hälften av dagens år 2020.

Om jag tolkar det här rätt, så innebär det att man med exakt samma logik, att om man röker ett paket cigg om dagen, och minskar till ett halvt paket om dagen, så kan man kalla sig rökfri...

30 juni 2006

Gemensamt debattinlägg i Hallandsposten

Samtliga riksdagspartiernas ungdomsförbund i Halland har gemensamt skrivit ett debattinlägg i Hallandsposten idag, som jag var med och korrekturläste. Anledningen till debattartikeln var resultatet i Ungt Val.

Edit kl 20:50: Om det inte vore för att Josefine som skrev debattinlägget inte har någon blogg eller hemsida, så hade jag länkat till henne också! :)

29 juni 2006

Språktesta Folkpartiet istället!

För en gångs skull håller jag med skribenterna på LO-Bloggen. Det är faktiskt inte särskilt liberalt att kräva vissa språkkunskaper av den som vill bli svensk medborgare. Sen att de själva inte står för ett liberalt samhälle, utan använder uttalandet som ett sätt att angripa Folkpartiet är en annan historia...

Särskilt absurt känns ett krav på språktest mot bakgrund av att vi i Sverige inte har något officiellt språk överhuvudtaget. Det närmsta vi har ett riktigt officiellt språk är våra fem officiella minoritetsspråk - jiddisch, finska, romani, samiska och tornedalsfinska. Svenskan däremot, har varken lagstadgat skydd eller officiell ställning i övrigt.

Dessutom är problemet med integrationen djupare än så. Även de invandrare som kan svenska väl är missgynnade på arbetsmarknaden. Även "försvenskade" invandrare möts av diskriminering. Att ha ett språktest som krav för medborgarskap skulle inte ändra på detta.

Kort sagt, även om det sannerligen vore bra om alla som flyttar till Sverige kunde svenska, så är det inte rimligt att kräva att man kan svenska för att bli svensk medborgare. Det är helt enkelt inte särskilt liberalt...

28 juni 2006

Rättssäkerhet?

Via Anders Gardebring får jag reda på att Piratbyrån fortfarande inte fått tillbaka sina servrar, trots att polisen redan konstaterat att de inte innehöll något olagligt.

Man kan tycka vad man vill om upphovsrättens vara eller inte vara, men att hindra opinionsbildande organisationer (oavsett vad man tycker om deras opinionsbildning) på detta sätt är inte acceptabelt. Jag hade inte velat att det hände nazister och rasister ens. Det måste både förespråkare och motståndare av upphovsrätten hålla med om - yttrandefrihet, rättssäkerhet, pressfrihet och demokrati är långt viktigare frågor än upphovsrätten.

Förutom Piratbyrån drabbades även ett stort antal företag och privatpersoner. Det är mycket anmärkningsvärt att diskussionen blivit så begränsad om vilka följder polisens ingrepp vid IT-brott får ha för tredje person. Om man ska döma efter ingreppet mot PRQ, så försvinner allt vad rättssäkerhet och yttrandefrihet samma sekund som man gör tabben att dela internetleverantör med någon som begår brott mot upphovsrätten.

För mig kan det aldrig vara acceptabelt att tredje person i onödan ska drabbas negativt av polisens utredningsverksamhet. Utredningen mot The Pirate Bay kan, vad jag vet, knappast ha förts framåt av att man beslagtog servrar som inte hade någon direkt koppling till TPB. Ännu mindre förs utredningen framåt om man behåller dem efter att man konstaterat att de är rena...

27 juni 2006

Vänsterpartiets ofinansierade förslag

När man debatterar mot Vänsterpartiet får man ofta höra att de inte kan acceptera det förslag vi i Centerpartiet har lagt om ungdomsavtal. Det kan jag mycket väl förstå. Jag kan även förstå att de lägger ett helt annat förslag istället - att den offentliga sektorn ska byggas ut med 200.000 platser. Det är ett förslag som går helt och hållet i den socialistiska ideologins anda. Staten är alltigenom god och kollektivet ska stå för allt ansvar i samhället. Vårt förslag om ungdomsavtal skulle innebära att man skulle låta människor bestämma mer över sig själva, och det är ju verkligen inte något som går ihop med den vänsterpartistiska ideologin.

Jag kan också förstå att de inte för allt i världen vill berätta hur de tänkt finansiera sitt förslag. Jag vet ärligt talat inte om de har räknat på vad det skulle kosta, men jag har gjort några enkla överslag. Jag räknade ganska snabbt ut att om de räknat på kostnaderna, så har de snabbt kommit fram till att det inte skulle vara så taktiskt att gå ut med dem.

200.000 nya jobb innebär att det ska skapas anställningar för ungefär var 40:e svensk. För att få ner det på en liten greppbar nivå, så gjorde jag en omräkning till hur många nya jobb det skulle innebära i Laholm. Med samma andel nya anställningar i lilla Laholm som i resten av riket, skulle vi få mellan tummen och pekfingret 500 nya offentliganställda i Laholm. Så långt allt gott och väl - så många nya jobb skulle göra stor nytta i Laholm, det är det ingen tvekan om.

Så kommer vi då till prislappen. För det första ska konstateras att om man är offentligt anställd i Laholm, så är man nästan säkerligen kommunanställd eller landstingsanställd. De enda undantagen jag kommer att tänka på för tillfället är de som jobbar på vårt lilla poliskontor. Alltså kommer i princip samtliga av dessa 500 jobb skapas inom kommunen eller landstinget.

Vi räknar lågt, och antar att de 500 nya jobben ska vara lågt betalda, säg 12.500 kr i månaden (vilket jag tvivlar på att facket skulle gå med på, men för kalkylens skull väljer vi den lönesumman - den är jämn och fin). 500 personer gånger 12.500 i månaden gånger 12 månader om året blir 75 miljoner. En nätt liten summa. Nu har vi i den här beräkningen inte tagit någon hänsyn till att kommunen även behöver betala arbetsgivaravgifter. Den summan går ju faktiskt ganska jämnt upp med kommunalskatten - som ju kommer tillbaka till kommunen. Jag har heller inte tagit någon hänsyn till att 500 nya anställda i kommunen förmodligen också behöver någon form av chefer och arbetsledning (som knappast går att hitta för 12.500 kr i månaden).

Hur mycket motsvarar då 75 miljoner? Grovt räknat ligger den kommunala budgeten i Laholm på 1 miljard om året, varav knappt två tredjedelar är skatteintäkter. 75 miljoner motsvarar ungefär en ökning av den kommunala budgeten med 7%, eller en höjning av kommunalskatten i storleksordningen 3 kr. Även om man valde att skapa bara ungefär tredjedelen så många jobb i Laholm som Vänsterpartiet vill skapa i genomsnitt i riket, så skulle kommunen få höja skatten med ungefär en krona. Det är väldigt mycket. Visserligen sparas pengarna in på annat håll, men jag räknar knappast med att de pengar som staten sparar på arbetslöshetsersättning kommer kommunerna och landstingen till godo, i varje fall inte fullt ut.

25 juni 2006

Flyttplaner

Jag kommer att flytta i nästa månad. Är inte så pigg på att fortsätta dela boende här i Ränneslöv med min syster och hennes pojkvän när jag ska bli morbror, och det är inte de heller. Så jag fick börja leta efter något eget istället, och det löste sig faktiskt väldigt fort - mycket snabbare än jag kunde anat. Man blir pessimistisk efter att ha sett bostadsmarknaderna i storstäder på nära håll...

Den 17:e får jag tillgång till nycklarna till min första alldeles helt och hållet egna lägenhet (tidigare har jag bara bott i studentlägenheter och andra delade boenden). Det blir en etta på 37 kvadrat i Vallberga, närmare bestämt här. Nu gäller det bara att planera inflyttningsfesten...

24 juni 2006

Uppdatering till höger

Har tagit mig tid till att göra en uppdatering på höger sida bland länkarna. Förutom att jag städat igenom listan (som helt fräckt snotts rakt av från Fredrick Federley av mig) så att det känns som att urvalet av bloggar är relevant för mig, har jag lagt till sektioner med länkar till vanliga sidor och en sektion med länkar till bloggar hos folk som bara till en del, eller inte alls, delar mina åsikter, men som jag ändå följer. Förmodligen har jag missat flera, har jag varit inne och skrivit på din blogg borde den troligen vara med också. Skriv en kommentar så får jag uppdatera med fler länkar senare.

18 juni 2006

Företag kan kännas ålderdomliga eller främmande?

Jag sitter just nu och arbetar med valmaterial. Ett lite oväntat ord markeras grönt, vilket innebär att Microsoft Word tycker att jag använt felaktig grammatik. Jag konstaterar snabbt att Word kör med socialdemokratisk grammatikkontroll...

Och den ljusnande framtid är vår?

Igår (sic!) tog min syster Marie studenten. Hoppas det går bra för henne i framtiden. Än så länge så har hon jobb under sommaren i alla fall, hon har funderat lite på om hon ska plugga vidare eller inte.

Hur som helst har hon tur som fått jobb i sommar i alla fall. Tur att det är brist på undersköterskor. Annars är jag den enda i familjen som hela tiden sedan studenten vetat vad de ska syssla med en längre tid framåt, kanske mest för att jag valde att plugga vidare. Mina andra bägge systrar har bägge fått hanka sig fram på ströjobb, timvikariat eller inte haft något att göra alls vid ett par tillfällen.

Tyvärr är det ganska många ungdomar som är arbetslösa just nu. Speciellt ungdomar. Närmare bestämt 27,5%. Eller snarare - den var 27,5%. Ungdomsarbetslösheten brukar nämligen alltid öka något strax efter att avgångseleverna lämnat gymnasiet. Även de vanliga arbetslöshetssiffron brukar hicka en liten bit uppåt - och gissningsvis kommer det vara majsifforna som sossarna kommer att skryta med i valet, trots att verkligheten inte alls är lika bra som de säger...

Kort sagt, ungdomar har idag i väldigt låg utsträckning inte jobb. Särskilt om man beaktar det faktum att många pluggar med sikte på en viss examen, eller som mig, hellre pluggar något extra än går hemma och dräller, blir detta anmärkningsvärt. Vi har idag den bäst utbildade generationen någonsin (trots allt gnäll om skolan - men ett par extraår på högskolan borde rimligtvis lösa de problemen). Trots det liknar arbetsmarknaden mest ett lotteri. Jag hoppas bara att min lillasyster lyckats hitta en vinstlott i tombolan...

16 juni 2006

Sluta flyttcirkusen!

Jag har inte skrivit något om det här på bloggen innan, men för någon vecka sedan skrev jag på det upprop som Cecilia Malmström (fp och EU-parlamentsledamot) startade för att stoppa flyttandet av parlamentet mellan Bryssel och Strasbourg, något som kostar samhället enorma summor. Man är redan mer än halvvägs mot målet att samla in en miljon underskrifter, vilket skulle göra att frågan måste tas upp. Om du inte skrivit på än, gör det också!

Könsroller och nätdejting?

Jacob Stålhammar har gjort lite enkla praktiska tester för att ta reda på vilka personer som har en chans att träffa någon via internetdejting. Uppenbarligen är det enda riktigt vinnande att vara tjej (fast man får inte vara ensamstående mamma). Saknar man bröst så är en nödhjälp att vara antingen extremt kroppsfixerad eller ha ett jobb med hög lön...

11 juni 2006

Rolig animation

För att allt inte bara ska vara seriöst här på bloggen så får jag ta och tipsa om den här animationen också. :D

Varför man inte bör gå med i STIM som internetmusiker

Som av en händelse råkade jag ramla över ett blogginlägg skrivet av Petra Li (visserligen tre månader gammalt men det har aktualiserats av fildelningsdebatten) via kommentarerna på blogginlägget här.

Vad Petra skriver visar väldigt tydligt varför jag aldrig kommer kunna tänka mig att gå med i STIM (vilket är den medlemsorganisation i CopySwede som är aktuell för tonsättare). Efter att man gått med i STIM har man nämligen i princip ingen del av sin ekonomiska upphovsrätt kvar. Man skriver i princip över all rätt till distribution av sin musik till STIM. Inget illa med det - det är själva idén. Problemet är bara att man ger STIM den rätten exklusivt - och alltså inte ens har rätt att sprida musiken vidare själv. Det innebär alltså att det är totalt omöjligt för mig att sprida musik som jag själv spridit, må det så vara via P2P-system, min hemsida eller andra kanaler. Löjligt! Dessutom finns det ingen möjlighet att välja licenser för musiken som ger användarna möjlighet att sprida musiken vidare, exempelvis någon variant av Creative Commons. Det är vanlig hård, upphovsrätt som gäller. Regelverket är med andra ord totalt anpassat efter den traditionella skivbolagsvärlden...

Det riktigt djävulusiska är att man inte bara ger STIM den ekonomiska upphovsrätten till de verk som man anmält till dem. Det är enligt reglerna samtliga verk som man skrivit, framåt och bakåt i tiden. Kort sagt, har man distribuerat sina verk via någon form av ideell licens överhuvudtaget, eller kan tänka sig att göra det i framtiden, ska man tänka sig för både en, två och tre gånger innan man går med i STIM...

Bredbandsskatt en urusel lösning

Efter att Piratpartiet med flera gått ut med sitt krav om att icke-kommersiellt fildelande skulle släppas helt fritt, har flera partier hoppat på tåget, på ett sätt som väldigt ofta verkar väldigt ogenomtänkt. Ett vanligt uttalande har varit att man skulle låta systemet finansieras av någon form av avgift på bredbandsuppkopplingar, "bredbandsskatt", motsvarande privatkopieringsavgiften (tidigare kallad kassettersättning) som finns redan idag.

Tyvärr innebär idén om en bredbandsskatt flera olika feltänk. De flesta av dem är precis samma fel som privatkopieringsavgiften, redan idag, innebär.

Det första problemet är hur man ska fördela pengarna som tas in genom avgiften. I dag görs det av en partisk intresseorganisation, CopySwede. I mitt tycke är det inte alldeles rimligt att en part i målet ska fördela pengarna. CopySwede organiserar faktiskt inte alla upphovsrättsinnehavare i Sverige, utan har en stark fokus på "traditionella" upphovsrättsinnehavare som skivbolag, filmbolag, förlag och publicerade författare, mm. Det finns mängder av mindre traditionella upphovsrättsinnehavare, som ofta inte begär en krona för att man ska sprida deras verk. Exempelvis är jag bara glad om någon vill läsa min blogg, eller lyssna på den musik som jag roade mig för att skriva medan jag gick i gymnasiet.

Dessa upphovsrättsinnehavare kommer förmodligen, i ett system som bygger på samma grund som kassettersättningen gör idag, att helt uteslutas. I alla fall känner jag att jag inte inbegrips under de regler som CopySwede delar ut privatkopieringsersättningen under. Reglerna har en riktigt tydlig bias mot traditionella skivbolag - varför måste jag ge ut en skiva innan jag kan få pengar för att min musik privatkopieras? Det finns mängder av exempel på musiker som inte har gett ut skivor, men ändå är världsberömda (eller som gett ut skivor, men var kända redan innan dess).

En annan modell för fördelning av pengarna som föreslagits är att mäta vilka filer som delas i fildelningsnätverken. Förutom att det i praktiken är tekniskt omöjligt på grund av att filer delas med en obskyr mängd olika protokoll, så är trafikmängderna så omfattande att det faller på sin egen orimlighet att bygga ett system som kan övervaka all internettrafik. Dessutom, vem skulle betala för det? Hur kontrollerar man kopiering av upphovsrättsskyddat material som görs inom ett lokalt nätverk? Eller på fysiska medier, som CD-skivor? Med kopiator, old-school-kassettdäck eller papper och penna? Även om man nöjde sig med ett begränsat system som höll sig till det vi i normala fall kallar Internet, skulle ett sådant övervakningssystem få närmast orwellska proportioner, vilket definitivt slår in spiken i kistan för min del. Ska vi ha våra medborgare övervakade på ett sådant sätt skulle vi nästan lika gärna kunna sätta dem i bur...

Nästa idé som föreslagits är att istället för att mäta vilka filer som laddas ner, ska man mäta vilka filer som används - ett frivilligt sådant projekt är last.fm, som används för att jämföra musiksmak med likasinnade. En sådan modell har onekligen sina förtjänster jämfört med mätningar av vilka filer som laddas ner - många fildelare kan liknas vid hamstrar som drar ner allt de hittar, men sällan använder materialet. Dagens hårddiskar har kapacitet att lagra månadsvis med musik. Ingen normal människa kan lyssna igenom allt... Hur som helst, det skulle vara en modell som på ett sätt skulle vara rättvist mot upphovsrättsinnehavare. Dock innebär ett obligatoriskt deltagande i ett sådant spårningssystem ännu större ingrepp i privatlivet än övervakning av fildelningsnätverken skulle innebära - och är därmed otänkbara. Ett frivilligt system däremot, skulle lätt leda till en snedfördelning beroende på vilka grupper som engagerar sig i det. Dessutom kommer det tekniska problemet att mäta antalet uppspelningar i allt från datorer till alla olika former av bärbara mediespelare. Andra förslag som förekommit är att man på något vis ska kunna rösta fram vilka upphovsmän som ska få pengar - även detta kommer förmodligen leda till snedfördelningar.

Det senaste förslaget är att skapa någon form av fildelarlicens, så att systemet bara gäller för de som vill utnyttja det. Det hjälper för ett av de andra problemen med såväl privatkopieringsersättning som bredbandsskatt - att de är en form av kollektiv beskattning. Det är fullkomligt orimligt att den som inte använder sina DVD-skivor till annat än att skapa säkerhetskopior av familjealbumet eller den som inte laddar ner något annat än laglig (eventuellt till och med köpt) musik, film och mjukvara via sin bredbandsuppkoppling ska betala för att andra ska kunna fildela. En fildelarlicens löser däremot inte fördelningsproblematiken, och är därför inte heller en bra lösning.

Kort sagt, något förslag på en bra lösning har jag fortfarande inte sett. Jag tror inte heller att jag kommer se någon i framtiden. Bara att göra avvägningen över hur stor del av avgiften som ska finansiera vilken typ av media - film, musik eller böcker, är ett sisyfosarbete...

Jag ser dock inte något problem i detta. Trots att jag i debatten stått mer på piraternas sida än på skivbolagens, anser jag inte att upphovsrätten ska förändras så drastiskt som bland annat Piratpartiet och Piratbyrån föreslår. Jag vill ha en återgång till en lagstiftning som i alla fall försöker balansera det allmännas och rättighetsinnehavarens intressen, och inte fullkomligt ensidigt tar mediaindustrins intresse. Jag vill däremot inte helt avskaffa dagens ekonomiska upphovsrätt - att man får ensamrätt att under en viss tid distribuera sina verk är för mig fortfarande rimligt. Skyddstiden, däremot, är i dagsläget totalt orimlig, och jag vill se en radikal sänkning. I mina ögon vore antagligen en skyddstid något längre än den patent har rimlig - det vill säga någonstans runt 20-40 år.

Den verkliga lösningen ser jag i skivbolagens styrelser. De måste helt enkelt drastiskt förändra sin försäljningsmodell, och därmed antagligen också sin affärsmodell. Mer om det i ett kommande inlägg!

06 juni 2006

Nyheten sprider sig utomlands

För er som kan tyska går det att läsa artikeln om det pågående piratkriget i en artikel i Der Spiegel. Sammanfattningen av situationen är bra, dock fattas helt information om den påverkan på oskyldiga polisens aktioner haft. I övrigt har jag inte sett så mycket information i utländsk media om frågan (och inte heller kompisar i Tyskland) förutom de obligatoriska trådarna på nördsajten Slashdot.

05 juni 2006

Stockholms stad byter till OpenOffice.org?

Computer Sweden skriver i en artikel i förra veckan att det i Stockholm finns funderingar på att byta till OpenOffice.org när det blir dags att uppdatera dagens Office 2003-licenser.

I mina ögon låter det som en klok fundering. Mycket händer med Microsoft Office, och ganska lite kommer att vara sig likt från förr. Inte som det varit sedan 1997 med andra ord, när det enda som tillkommit är någon obskyr funktion som man ändå inte använder. Bara skärmdumparna är radikalt annorlunda från allra tidigare versioner av Microsoft Office.

Det är alltså ett utomordentligt tillfälle att fundera på ett byte till OpenOffice.org. Det är ändå inte särskilt många användare som använder alla funktioner i de senaste versionerna av Microsoft Office - för många användare är datorn bara en förvuxen skrivmaskin eller räknedosa.

Stödet för lagring av dokument med den öppna standarden ODF (med allt vad det betyder i fråga om dokumentarkivering i offentliga förvaltningar) kommer som en extra bonus.

Ett byte till OpenOffice.org är också en förutsättning för ett eventuellt framtida byte av operativsystem. Mycket kontorsarbete genomförs mer eller mindre helt i kontorssviter, ekonomisystem samt i webbapplikationer. Ju färre av dessa som kräver mjukvara som endast finns för ett visst operativsystem, desto större möjligheter finns det att använda alternativa operativsystem.

Kritik mot regeringens forskningspolitik

Statsvetaren Bo Rothstein skriver idag på DN Debatt om regeringens forskningspolitik. Det är svidande kritik som levereras - Rothstein anser att socialdemokraterna hindrar den fria forskningen med sin modell för finansiering av forskningen - och jag håller med.


Läs mer här.

03 juni 2006

The shit has hit teh fan

I efterdyningarna av razzian mot The Pirate Bay (i fortsättningen förkortat TPB) har uppgifter om ett antal felaktigheter kommit fram. Enligt uppgifterna har flera olika rättsövergrepp skett. En sammanfattning finns att hitta hos Anders Gardebring.

De uppgifter som först kom fram i media var uppgifterna om att den amerikanska intresseorganisationen MPAA genom USA:s ledning utövat påtryckningar mot den svenska regeringen om att lösa "problemet" med TPB. Enligt Rapport kom Bodströms statssekreterare trots att polisen tidigare sagt att rättsläget var oklart och man helt enkelt inte hade tillräckligt på fötterna att mer eller mindre beordra ett ingrepp. Freivalds fick avgå trots att hon inte var i närheten av så tydlig. Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander har KU-anmält Thomas Bodström för härvan. Resultatet från den utredningen kommer säkerligen att bli intressant läsning. Efterspelet kan bli riktigt smaskigt för media.

Därefter har flera andra uppgifter kommit fram som nu även lett till att JO kommer att granska ärendet. Mest skrämmande är egentligen att man i tillslaget även tog med sig servrar som inte tillhör TPB, däribland bland annat servrar som tillhörde Piratbyrån, flera andra lobbyorganisationer, ett par andra Bittorrent-trackers (exempelvis SweBits), spelklaner och ett stort antal privatpersoner och småföretag som inte har mer med piratkopiering att göra än att de gjort tabben att hyra serverutrymme i samma lokaler som TPB. Jag har svårt att se att den husrannsakningsorder som polisen fått tillät dem att göra en så omfattande räd, eftersom den största delen av de beslagtagna servrarna tillhör ägare som näppeligen hade ett stort intresse av att använda dem för piratkopiering - och ännu mindre har samband med TPB.

Det intressanta i sammanhanget är att inte ens de ansvariga för SweBits meddelats att de är misstänkta för något som helst brott. Efter vad som synts i media var räden helt enkelt endast riktad mot TPB. Att man som tredje person kan drabbas av att en polisundersökning genomförs har jag viss förståelse för, men naturligtvis måste det då vara högsta prioritet för polisen att inte utan anledning hålla inne på folks egendom. Speciellt inte de tillgångar som är själva kärnan i ett företags affärsidé. Dessutom bör man använda lite sunt förnuft - efter de uppgifter jag sett var servrarna tydligt uppmärkta och det hade inte varit nödvändigt att beslagta mer än just TPB:s servrar, precis som det inte är nödvändigt att söka igenom min lägehet bara för att min granne är hälare och säljer stulna mobiltelefoner. Tyvärr så la polisen ner mycket mer tid på att beslagta servrarna än att reda ut vilka som inte är en nödvändig del i utredningen, och ett stort antal privatpersoner och företagare har alltså i praktiken fått sin utrustning stulen - av polisen!

Men det är egentligen inte det värsta. Egendom går ju alltid att ersätta. Värre är de frågetecken som razzian väckt angående yttrandefriheten i Sverige. Bland de beslagtagna servrarna fanns flera lobbyorganisationer, bland annat Piratbyrån, som verkar för en reformering av immaterialrätten. Man kan tycka vad man vill om det - men i en demokrati där vi utan tvekan accepterar nazisters rätt att yttra sin mening borde man inte ha något att frukta bara för att man lobbar mot en enskild del av lagsystemet. Trots det beslagtogs även Piratbyråns server, dessutom flera andra lobby- och intresseorganisationer. Det är naturligtvis inte något Antipiratbyrån sörjer över. Det finns till och med uppgifter om att bland servrarna fanns en server med utgivningstillstånd. De är vad jag vet inte bekräftade, men om det stämmer så hade polisen överhuvudtaget inte rätt att beslagta servern. Dessutom innebär det att man i och med razzian inte bara skapade frågetecken runt yttrandefriheten, utan även runt pressfriheten.

Man måste också fråga sig varför inte polisen slagit till mycket tidigare. Servern har trots allt funnits i tre år, och man har varit mycket öppen med vilken verksamhet man egentligen har. Om det TPB stämmer, så finns det inte mer bevisning att hitta än den som redan fanns tillgänglig på nätet.

För att ytterligare addera till problemet, så är de enda uppgifter som lagras i en dator de som finns på hårddisken. Mattias Lönnqvist beskriver tydligt hur driftmiljön i en datahall ser ut. Precis som han skriver finns det ingen anledning att ta med hela servrar - det hade räckt utmärkt med att plocka med sig hårddiskarna. Man hade till och med kunnat göra kopior av innehållet på dem på plats. I fallet TPB räcker det för övrigt med att ha surfat in på sidan, då de bedrev verksamheten fullständigt öppet och till och med berättade i mediaintervjuer om den.

Men det slutar inte här. Efter vad jag läst så har en av de tre anklagade blivit nekad offentlig försvarare. TPB:s juridiska ombud avtvingades ett DNA-prov. Oavsett om han är mer insyltad i historien än hans titel anger, så kan jag för mitt liv inte förstå vad ett DNA-prov ska göra för nytta i en utredning om ett IT-brott. Det är knappast så att det går att hitta hudrester i servrarnas tangentbord - varje vettig serveradministratör sköter idag sina uppgifter via antingen SSH, VNC eller andra liknande fjärrstyrningssystem. Att polisen leder en brottsutredning precis som de själva vill är inte acceptabelt - även brottslingar har faktiskt rättigheter som ska respekteras!

Oavsett vad man anser vilken lagstiftning som man anser ska gälla för piratkopiering så är många av de punkter jag tagit upp mycket oroande. Även om upphovsrättslagstiftningen inte är en av de frågor som är grundläggande i något annat parti än Piratpartiet, så är yttrandefrihet, pressfrihet och rättssäkerhet ytterst grundläggande frågor i en demokrati. Det får bara inte vara så att de åsidosätts för en viss grupp vilken det än månde vara. Att en justitieminister seriöst anklagas för att inte följa grundlagen är närmast skrattretande om det inte vore för att det faktiskt är något som idag händer.

Kort sagt, i frågan ligger inte bara en utan flera hundar begravna. Därför kommer jag att besöka LUF:s, Ung Vänsters samt Piratpartiets demonstration i Göteborg idag, även om jag inte håller med deras politik i övrigt. Det är inte för att stödja piratkopiering jag går dit, utan för att stödja rättssäkerheten och yttrandefriheten för de oskyldigt drabbade.

PS: TPB är för övrigt uppe igen nu när jag skrev det sista av det här...

29 maj 2006

Arbetsförmedlarna har inte tid att förmedla arbeten

Så får vi nu förklaringen till att arbetsförmedlingen har så dålig effektivitet som ett riktigt förmedlat jobb per anställd handläggare. Expressen skriver i en artikel om vad som händer. Arbetsförmedlarna får lägga mycket mer tid på att putsa statistik och förmedla pysselsättningar för att se till att Göran kan hålla sina vallöften om den öppna arbetslösheten, istället för att syssla med det de borde - hjälpa företag med anställningsbehov och arbetssökande att hitta varann så att fler får riktiga jobb och sysselsättningen ökar.

27 maj 2006

Widgetbloggning?

För er övriga som också kör Mac OS X kan jag bara tipsa om Googles Dashboardwidget-sida och Blogger-widgeten som finns att hämta där. Väldigt trevligt att man inte behöver logga in på Blogspot bara för att man vill lägga in en ny post. :)

24 maj 2006

Industrin har potential att minska sin elanvändning med 40%

Spännande ny forskning från Linköpingsforskarna Louise Trygg och Dag Henning visar att att industrin har potential att minska sin elanvändning med så mycket som 40%. Främst är det olika former av pumpsystem, ventilationer som skulle kunna köras på halvfart och ändå tillgodose behoven. Det går även att förbättra styrningen av uppvärmning, samt att se till att bara använda belysningen då lokalerna används.

Det går att läsa mer om ämnet i en artikel från Ny Teknik.

Detta är riktigt intressant läsning för oss som vill avveckla kärnkraften. Industrin har, om den bara vill, en enorm potential att ställas om för att bli energieffektivare. Det är inte nödvändigtvis så att alla de reaktorer vi har idag kommer att behöva ersättas med nyutbyggd, grön, elproduktion. En del av ersättandet kommer lika gärna kunna ske genom energieffektiviserande åtgärder.

För att ge en storleksjämförelse, så sker 40% av all elanvändning i Sverige inom industrin. Besparingarna skulle alltså motsvara drygt 15% av den svenska elanvändningen, eller lite mer än 20 TWh. Detta är över en fjärdedel av den totala produktionen av kärnkraftsel, 75 TWh, och då tillkommer ändå besparingar inom resten av samhället, som i bostäder, på kontor och i affärslokaler...

23 maj 2006

Intressant läsning om var arbetslöshetsproblemen är värst i Sverige

Vår tredje vice ordförande i CUF, Magnus Andersson, har varit väldigt produktiv på sin blogg de senaste dagarna. Tyvärr har det gjort att en blogginlägg med en länk till en riktigt intressant artikel på DN försvunnit i mängden.

Det DN kommit fram till är att en förkrossande majoritet av de kommuner som har störst arbetslöshetsproblem är styrda av socialdemokraterna. En lika förkrossande majoritet av de som har minst problem med arbetslöshet är borgerligt styrda.

Slump eller orsak och verkan? Det är mig ganska uppenbart att det inte är en slump, men frågan är fortfarande intressant. Det är nämligen inte helt givet vad som är orsak och vad som är verkan.

Är man mer arbetslösa eftersom kommunen leds av socialdemokrater, eller leds kommunen av socialdemokrater eftersom arbetslösa i större utsträckning tenderar rösta rött? En komplex fråga. Antagligen ligger det korrekta svaret någonstans mittemellan.

Hur som helst kan konstateras, att det ingalunda är så att (s) kan skryta med att kunna skapa jobb. I varje fall inte på kommunal nivå...

22 maj 2006

Jag var med i Laholms Tidning i lördags

Tyvärr finns inte artiklar ur LT på nätet, däremot kan de som har tidningen i form av döda träd titta på baksidan. Där är en spalt med frågor som jag fick svara på under veckan, med anledning av att jag varit på CUF-stämman i Örebro.

20 maj 2006

Annorlunda partitest

De flesta av de där testerna man gör på nätet brukar ärligt talat fungera lite sisådär. Varför ska man då inte göra det lite kul på samma sak? Det har DN tagit fasta på. Istället för att försöka para ihop dig med ett parti baserat på de åsikter du har, har de valt att göra ett test som endast ställer frågor om din livsstil. Även om resultatet inte i mitt fall var särskilt exakt (Det var tajt mellan Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet!), så är det kul att någon vågar driva lite med alla dessa "vad-ska-jag-rösta-på-tester" och med glimten i ögat visa att bara för att ett test säger något, betyder det inte att det är korrekt.

Här finns DN:s livsstilstest.

15 maj 2006

CUF-stämman slut...

Sent igår kväll kom jag hem från Örebro igen, och under dagen har jag jobbat med mitt exjobb så jag har inte hunnit skriva än. Jag ska försöka kommentera bättre, men än så länge är jag stressad av att jag har annat att göra. Förberedelser för valet... Jag lovar att det kommer mer kommentarer när jag har tid nog att skriva något genomtänkt. Det enda jag kan konstatera hittills är att mitt förslag om att avskaffa arbetsgivaravgifterna inte gick igenom, vilket kanske inte direkt förvånade mig, vad som däremot förvånade mig var att jag lyckades få stöd av så stor del av stämman... Jag ska skriva mer om mina tankar runt förslaget när jag får tid till helgen. :)

06 maj 2006

Kartnål utsatt

Jag har placerat min blogg i Ränneslövbloggkartan.se. Kan vara lite kul för den som letar bloggar som ligger nära min att kika där.

02 maj 2006

Annorlunda förstamajdemonstration i Göteborg...

Min kompis Daniel Lindsäth, som är medlem i Klassiskt Liberala Partiet, var ute och demonstrerade igår tillsammans med två partikamrater. Visserligen brukar jag aldrig hålla med honom politiskt annars (det finns ändå lite skillnader mellan KLP och Centerpartiet), men den parollen de bar runt igår hade jag också ställt upp på - ett citat ur Internationalen: "Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner". Mycket träffande. Jag är inte så förvånad över att den versen sällan används av Socialdemokraterna i Sverige...

Fast med tanke på vad Daniel beskriver att ordningsmakten tyckte om deras banderoll så
kommer funderingarna på om man verkligen vågat gå med dem i alla fall... Läs mer på Daniels blogg.

23 april 2006

HTML+CSS+Översättning fixat

Sådär, nu verkar det som om jag lyckats få ordning på allt. HTML och CSS som ser snyggt ut (grönt är skönt, och jag gillar sparsmakade designer), dessutom passade jag på att få allt som jag kan påverka på sidan översatt till svenska. Finns ingen anledning att ha engelska texter drällande överallt när bloggen ändå inte riktar sig mot någon utanför Sverige...

22 april 2006

Motioner till CUF-stämman

Förbundsstyrelsens yttranden till motionerna till CUF-stämman ramlade ner i lådan igår. Borde med andra ord ha börjat läsa motionerna någon gång nu, men det har jag tyvärr inte hunnit än. Stress, stress, stress. Får ta och leta upp en hängmatta att ligga i medan jag läser eller något, så man får lite avkopplingskänsla samtidigt...

18 april 2006

Min chef hittade en artikel i Dagens Industri idag...

... och jämfört med den verkar den kritik som vi i den borgerliga alliansen riktat mot vänsterkartellen närmast som lovsång (sic!). Bland annat har andelen människor med en årsinkomst under 150.000 kr ökat i Sverige, medan den drastiskt minskat i resten av Europa.

Läs, begrunda, och chockas och fortsätt gärna med att ge mig kommentarer...

11 april 2006

Nu har jag också fallit för grupptrycket...

Sådär, nu har jag fallit för trenden bland centerfolk och också skapat mig en blogg. Egentligen hade jag funderingar på att inte göra det förrän jag fixat färdigt min egen webbserver, så att jag kan driva bloggen helt från grunden själv. Efter att kikat lite hur det gått med att hålla min hemsida uppdaterad tidigare kom jag dock fram till att med den målsättningen så blir min blogg nog färdig ungefär lagom till valet. Det vi har 2010, alltså...