Jag fortsätter odyssén genom de lite äldre nyheterna. Förra veckan Danske bank skickade ut ett pressmeddelande om svenska ungdomars ekonomiska kunskaper, och pressen återberättar nyheten här, här, här, här, här och här.
Tyvärr är resultatet inte särskilt upplyftande, som detta smakprov hos GP visar. Bara två av fem kan ge en riktig definition på vad ränta är, men det är inte det mest skrämmande man kan se (ganska många har valt ett alternativ som ligger nära det riktiga men ändå är fel) - det riktigt skrämmande är att hela 8% tror nämligen att ränta är en statlig skatt på lånet. Inte en siffra rätt med andra ord...
Man undrar hur det kunde bli så här? För mig har det alltid varit självklart att man ska ha koll på sin ekonomi, och vad ränta är, det visste jag redan i högstadiet. Tyvärr lär sig inte lika många det här hemma, och därför har det från ett stort antal håll (även inom CUF) ställts krav på att införa privatekonomi som ett nytt obligatoriskt ämne i grundskolan. Jag vet inte riktigt om det egentligen är rätt lösning. Största anledningen är att privatekonomi i alla fall i teorin redan är en obligatorisk i skolan - det ingår nämligen i hemkunskapen. I praktiken är det lite mer si och så med den saken - i praktiken blir det mest matlagning och möjligtvis lite diskussion om konsumenträtt och hur man hittar prisvärd mat. Förmodligen kan man uppnå ungefär samma effekt som av att införa privatekonomi som ett separat ämne, som att öka inslaget av privatekonomi i hemkunskapen.
2 kommentarer:
Ja, men vad kan man egentligen förvänta sig av en generation där Idol, MTV och annat crap är det viktigaste som finns ?!?!
Bra text och Du har så rätt. Men i sakfrågan så är det bara att inse en sak. Det är kört.
//PROZAC//
Jo, det är kanske inte jätteförvånande resultat (särskilt med tanke på hur väl sms-låneföretagen går), men jag känner mig ändå förunderligt gammal, trots att jag är född på åttiotalet...
Skicka en kommentar