31 maj 2008

LO fortsätter den politiska kampen

Jag vill bara passa på att gratulera LO till sin lyckade brevkampanj. Det är ju ett alldeles utmärkt sätt att kampanja på! </sarkasm>

Att brevet är fullt med felaktigheter är väl egentligen bara en liten bisak. Konstigt nog skickade man inte ut motsvarande brev till de socialdemokratiska riksdagsledamöternas grannar förra året. Förslagen kommer ju i mångt och mycket från (s)-märkta Anna Hedborg. Trots att LO mer är groupies till sossarna än ett fackförbund, och antalet anställda i traditionella "arbetaryrken" minskar, så undrar man varför medlemstalet går utför. Jag är inte riktigt lika förvånad...

27 maj 2008

Rekordkort möte i nämnden

Idag var det möte med Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ett rekordkort sådant. Det tog bara en halv timme. Det är väl förvisso inte så förvånande, när det enda som stod på dagordningen var några informationsärenden (bland annat om miljöutredningen som gjordes i början på året) och delårsrapporten. Hade det inte varit för att delårsrapporten måste tas i nämnden för att skickas vidare hade mötesbehovet varit begränsat.

25 maj 2008

Parallell blogg startad

Eftersom jag tycker att det är kul att laga mat, men recept inte riktigt passar in på den här bloggen, har jag bestämt mig för att starta en parallell matblogg. Välkommen in på studentkocken.blogspot.com, där jag kommer samla matrecept på god, billig samt lättlagad mat, med andra ord perfekt studentkäk.

22 maj 2008

Äntligen bygger SJ ut tågflottan

Äntligen satsar SJ på att utöka tågflottan! Det senaste året har tågen mellan Stockholm och Göteborg blivit alltmer fullbokade, och eftersom jag åkt sträckan främst på respopulära dagar som fredagar och söndagar så har det varit sällan som det funnits överkomliga biljetter att köpa. SJ har helt enkelt slått sig slätt i konkurrensen med flyget prismässigt, vilket knappast har varit något som miljön tjänar på.

När man nu köper in nya Regina-tåg till linjerna mot Värmland och Dalarna så betyder det att fler kommer kunna ta tåget mellan Stockholm och Göteborg, eftersom det går att köra dubbelkopplade tågset med de frigjorda X2000-tågen. Det är ett effektivt sätt att till viss del utöka totalkapaciteten på banan. Med tanke på tågets ökade popularitet kommer det behövas.

På lång sikt lär det dock inte räcka att SJ köper nya tåg. Man bör börja fundera på att utöka spårkapaciteten i Sydsverige, man ligger nära kapacitetstaket för såväl person- som godstrafik. Ett sätt skulle kunna vara att börja planera Götalandsbanan och Europakorridoren (i vart fall delen Jönköping-Helsingborg) redan nu. När resande med flyg och bil kommer minska på grund av ökande bränslekostnader finns det större anledning att satsa på järnvägen - ett bra sätt att gynna både klimatet och näringslivet är att bygga ut de klimatvänligaste kommunikationerna vi har i Sverige.

Naturligtvis bör också de företag som så vill få ta upp konkurrensen med SJ. När företag vill och skulle kunna köra ännu fler tågset mellan våra två största städer, kan jag inte förstå varför inte. Så länge det finns plats på spåren lär det bara vara resenärerna som tjänar på det, genom att kunna välja på fler avgångar.

18 maj 2008

Manifestation till stöd för rätt till vård för papperslösa




Efter att ha haft efterstämmoträff med CUF i Stockholm idag så har jag hunnit med att manifestera på stan också. Rätten till vård för papperslösa var det som stod på agendan. Bland annat Magnus Andersson (på bilden) talade, men även flera andra - bland andra Jytte Guteland. Totalt sett fanns talarrepresentanter för alla riksdagspartier utom Moderaterna och Kristdemokraterna, och dessutom för flera intresseorganisationer.

Edit: TV4-Nyheterna rapporterade.

Doktorand nästa?

Om du är sugen på att forska i samma forskargrupp som mig så pågår för tillfället rekryteringen av ytterligare en doktorand i vår forskargrupp. Är du intresserad av inbyggda system och specifikt modellbaserad utveckling så är det bara att söka!

16 maj 2008

Synd att semestern redan är planerad...

Lite synd är det att jag redan planerat semestern. Annars hade man ju kunnat åka på en liten spontantripp till Chicago. Nu är det inte aktuellt, jag har redan planerat att åka ner till västkusten över midsommar och kommer inte ha min egentligen semesterledighet förrän en hel månad senare, men min namne kommer säkerligen att vara mäkta lycklig över att ha skaffat sig en billig utlandsresa.

15 maj 2008

A-kassan är redan halvobligatorisk

Nu kom då a-kasseförslaget jag tidigare dissat rejält. Media är naturligtvis också på när det stormar, förslaget kritiseras från nästan alla håll och liknas vid en rejäl skattehöjning. Den enda som jag hittar som egentligen har något positivt att säga om förslaget är Johan Pettersson - fast trots att han i normala fall brukar vara väldigt beläst och kunnig börjar jag nästan undra om han inte tar lite fel i det här fallet.

A-kassan är nämligen inte alls helt frivillig idag, som hans inlägg verkar implicera. Grundbeloppet (max 320 kr/vardag) får du nämligen även om du inte är medlem i någon a-kassa. Eftersom den allra största delen av a-kassan, även den frivilliga delen av den, redan idag finansieras med skattemedel, är det inte heller frivilligt att betala för a-kassan. Kort sagt, det lagda förslaget är ett av få sätt att göra a-kassan ännu mer obligatorisk än den redan är.

Som jag skrivit i tidigare inlägg i ämnet, så finns det egentligen bara två systemutformningar som i längden är logiska: det ena alternativet är att vi inför ett grundtrygghetssystem där arbetslöshetsersättningen är densamma oavsett tidigare inkomst; den som önskar högre ersättning än så tvingas ta en privat försäkring. Det andra alternativet, för den som föredrar statliga lösningar, är att helt förstatliga a-kassan och ta ansvaret bort för myndighetsutövandet från fackföreningarna. Då skulle också rimligtvis hela finansieringen gå direkt via skattesedeln, istället som idag via medborgarnas lönekonton och bankgirobetalningar.

Läs också gärna Martin, Bassem eller Tommy om samma ämne.

Uppdatering: Replik från Johan.

12 maj 2008

Bägge mina hemkommuner i topp i företagsklimat

Jag har inte så mycket tid på mig att skriva, men noterar ändå att Svenskt Näringsliv släppt sin kommunranking över företagsvänlighet idag. Resultatet är lysande för bägge mina hemkommuner. Solna toppar, och Laholm fortsätter klättringen uppåt och slutar på trettonde plats. Kul!

11 maj 2008

Centerpartiet stödjer ett inhumant lagförslag

Korkade regeringsförslag verkar det inte råda brist på för tillfället, förutom det förslag jag nyss skrev om finns även ett förslag om att sluta ge vård till papperslösa, exempelvis gömda flyktingar. Detta är så inhumant så att det inte är sant. Den som är papperslös är sällan den som har stora möjligheter att påverka sin situation själv. Det förstår även Maciej Zaremba, och som vanligt när han skriver i DN så är det ord och inga visor som det handlar om. Maciejs argumentation sågar förslaget i höjd med fotknölarna.

Jag håller helt och hållet med honom, och därför är det extra glädjande att CUF under stämman förrförra veckan i Jönköping tog ett beslut om att även papperslösa ska ha rätt att få vård när de befinner sig i Sverige. Glädjande! Tyvärr håller vårt moderparti inte riktigt med oss, utan är ett av de partier som står bakom förslaget. Hur vi kan tycka så kan jag inte förstå och än mindre acceptera. Förslaget är helt enkelt inhumant, och är inte värdigt ett parti som säger sig vilja vara öppet. Gör om, gör rätt! Låt moderaterna driva förslaget själva, och låt oss hoppas på att de antingen misslyckas med att driva igenom det eller ännu hellre, gör slut på sina interna stridigheter i frågan (alla håller inte heller i det partiet med om förslaget) genom att dra tillbaka idén.

Läs även Oscar Fredriksson, Johan Hedin på Stureplanscenterns blogg, Nermin Bunyemen samt Dagens Medicin som intervjuat Gustav Andersson, stockholmskt landstingsråd.

10 maj 2008

Stoppa förslaget om obligatoriskt a-kassemedlemskap i pappersåtervinningen

Via Ledarbloggens PJ Anders Linder uppmärksammas jag på en artikel i GP om det kommande förslaget om obligatorisk a-kassa. Jag kan bara konstatera att jag håller med Edvin och Mary; förslaget hör hemma i pappersåtervinningen.

Att i praktiken tvinga medborgare att gå med i intresseorganisationer (visserligen kommer det finnas ett statligt alternativ men som förslaget ser ut så är det så gott som tre gånger högre än exempelvis AEA:s avgift) är helt enkelt inte acceptabelt med tanke på föreningsfriheten.

Vidare är det ganska uppenbart att de som valt att ställa sig utanför a-kassesystemet har föga lust att betala till det (att man ändå implicit betalar dess största del via skattsedeln vet man kanske inte ens alltid om). Om regeringen går vidare med förslaget så gör man inget annat än omyndigförklarar dessa människor genom att skriva dem på näsan: "Du klarar inte av att besluta över ditt egna liv".

Det finns flera legitima anledningar att inte vilja vara med: som företagare får man inte rätt till ersättning så länge företaget drivs aktivt. Den som har intresse av att studera skriver kanske in sig på högskolan den stund man avskedas, och ytterligare andra kan tycka att man inte har behov av mer trygghet än den allmänna grundförsäkringen erbjuder. Dessutom kanske man jobbar inom ett bristyrke eller av andra anledningar löper ytterligt liten risk att bli arbetslös.

Nej, om alliansen nu tycker att det är så viktigt med en obligatorisk a-kassa så finns det bara ett rimligt sätt att genomföra en sådan reform på: genom att helt förstatliga a-kassan, och låta den skötas av Försäkringskassan eller någon annan myndighet. Inte ens sossarna har tidigare varit intresserade av detta, vilket är en ganska tydlig indikation på om ett sådant förslag är vettigt eller inte...

Uppdatering: Jag tänkte väl att jag bloggat om samma ämne tidigare, och via det inlägget kan jag konstatera att även Gustav Andersson hojtar bifall till min åsikt.

Quarnevalen

Tyvärr missade jag Cortègen, men idag var det i alla fall dags för Quarnevalen istället. Vädret var strålande, och trevligt. Jag hade promenerat ner till Sveavägen och där bjöds det på det ena studentikosa skämtet efter det andra. Jag nöjer mig med att lägga ut en enda bild, på en etanoldriven bil. Om det är svårt att se så består etanoldriften av ölplattorna som hänger framför studenterna som drar hela ekipaget...

07 maj 2008

Nämndsmöte igår

Igår var jag på andra mötet med Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Eftersom det gått ett bra tag sedan det förra, som var i februari (marsmötet blev inställt och aprilmötet framflyttat en vecka till igår). Som bäddat för ett extra långt möte! Trots allt blev möteslängden högst ordinär, trots flera kontroversiella punkter. Kanske var det det vackra vädret ute som dämpade debattlustan? I stort sett samtliga beslutspunkter på dagordningen gick igenom efter i princip ingen debatt alls, endast förslagsställande och röstning.

Första punkten ut var ett informationsärende - om livsmedelstillsynen i Solna. Inspektörerna hade gjort oanmälda inspektioner hos 15 restauranger i Solna. Resultatet var en besvikelse. Bara två av femton klarade sig helt utan anmärkning, och flera drog på sig flera allvarliga anmärkningar. Rapporten finns tyvärr inte ute på nätet än, men när den kommer är det nummer 3/08. Helt klart en av nackdelarna med att sitta i nämnden med ansvar för livsmedelskontrollen - man blir smärtsamt medveten om hur maten man äter ute egentligen hanterats tidigare.

I övrigt beslutades om inriktning för miljöpriset. Årets pris kommer att gå till någon organisation som främjat miljövänligt byggande. Även miljöstipendiets inriktning klubbades, och det blir som tidigare till bostadsrättsföreningar som vill genomföra miljöinsatser.

Ett par småärenden senare diskuterades nämndens övertag av ansvaret för energi- och klimatrådgivningen, och ett tillfälligt miljöprogram för Solna, gällande bara under 2009, antogs. Miljöpartiets Peter Larsson tyckte programmet var väl tunt - och även om det är det, så kompletteras det ju av det tidigare programmet och ska ersättas av ett nytt kommande år.

Sedan följde information om de miljöprojekt i samarbete med näringslivet som kommer ordnas i Solna. Den som är intresserad bör delta i frukostseminariet den 13 maj som jag berättat om tidigare. Idag är sista anmälningsdagen så anmäl dig omgående om du är intresserad!

Slutligen följde ett antal planärenden. Det som är kontroversiellast är antagligen det om området där Huvudstatvätten idag ligger, precis vid Ulvsundasjöns strand. Det är naturligtvis inte ett optimalt ställe att lägga industriell verksamhet på. Den senaste detaljplanen, från 60-talet, säger att området ska vara park, men det har inte direkt varit en högprioriterad fråga de senaste 40 åren (det har funnits gott om tid att lösa ut nuvarande ägaren av marken; gissningsvis handlar det idag om tvåsiffriga miljonbelopp). Majoriteten kompletterade yttrandet från tjänstemännen, som sa att förstahandsvalet egentligen var att genomföra parkplanerna, med lämpliga åtgärder om man ändå bygger på platsen. Som det ser ut i dagens politiska realitet i Solna är det helt enkelt inte aktuellt att genomföra parkplanerna, och att låta byggplaner gå igenom på platsen utan att begränsa byggplanerna så att de inkräktar så lite som möjligt på friluftsliv och miljö som möjligt, är helt enkelt inte rimligt.

Det sista ärendet var ett beslut om upphandling av konsulttjänster inför arbetet med den nya miljöplanen. Efter ett kortare möte än väntat promenerade jag hem.

04 maj 2008

Att skrapa på ytan?

Hur bra koll har man om man kampanjar mot marknadskonkurrens på spårtrafik med en avskräckande bild...

...som visar ett statligt monopolföretags lok?

CUF-stämmobloggen

Fick reda på av Johan att han driver en stämmoblogg från årets CUF-stämma. Det hade jag missat! Den som vill följa besluten från stämman kan gärna läsa där.

03 maj 2008

Grattis till nya FS

Ett snabbt grattis innan förbundsfesten till de nyvalda i CUF:s nya förbundsstyrelse: Rickard, Karl samt Elisabeth (som bloggar hos CUF Göteborg. Ni gör säkerligen ett bra jobb under året som kommer!

02 maj 2008

CUF-stämma, update

Dagens längsta debatt har nyligen avslutats, och en hård debatt har hållits mellan olika falanger i föräldraförsäkringsfrågan. Inte mindre än fyra huvudförslag har funnits: att ha det som idag, att helt fördela ledigheten bland vårdnadshavarna, att ha en tredelad föräldraförsäkring varav en del gemensamt fritt valbar, samt slutligen, ett totalt avskaffande (och eventuellt någon helt annorlunda utformad lösning istället för dagens).

Följden blev naturligtvis en hård votering, där slutkandidaterna till sist var dagens system och det isländska, tredelade. Voteringen slutade 40 lika! Efter en kort kontroll av vad stadgarna säger i frågan, slutade frågan till sist med att rösterna räknades igen. Uppenbarligen var det två personer som bestämde sig för att ändra sina röster när de räknades om - då var det nämligen 42 röster för ett tredelat system och 38 för dagens.

Sossereklam - för mig en smärre kulturkrock

För några dagar sedan ramlade ett reklambrev ner i min brevlåda från sossarna, som . Kulturkrocken är total. Ämnet för mejlet är "Vi vill ha din röst. Helst varje dag", och innehållet kan beses nedan (klicka på bilden för en fullstor kopia).



Vari ligger då kulturkrocken? Sossarna vill i sitt meddelande ha fler röster, och fler supportrar. Men man glömmer helt bort att påpeka att de nya medlemmarna man vill ha ska engagera sig också. Eller glömde man inte? Det är svårt att avgöra när man kommer från en partikultur där det mer eller mindre förutsätts att man ska engagera sig, och också påverka partiets värderingar i övrigt; där en åsikt aldrig är självskriven utan även kan kritiseras av nyblivna medlemmar.

Uppdatering: Läs även Sanna Raymans inlägg i ungefär samma ärende.

Miljöprojektseminarium i Solna

Jag vill tipsa om ett miljöseminarium (PDF-inbjudan här) morgonen den 13 maj i Solna stadshus, där man kommer att berätta om en del av de miljöprojekt som Solna stad driver tillsammans med Solnaföretagen. Tyvärr är jag själv bortrest samma dag, men vill gärna vidarebefordra inbjudan till tilldragelsen för eventuella övriga intresserade.

Såga ner andras träd - ett himla oskick!

Vid upprepade tillfällen i vår har flera tillfällen träd på kommunal mark fällts av privatpersoner. Det är inte bara olagligt, det är dessutom ett ohyggligt oskick. Man kan bara hoppas att de skyldiga som sabbat utemiljön för oss andra så småningom kommer få sitt straff.

Det verkliga hotet mot demokratin

Att vi i CUF valt att, som varje annat år, inleda vår stämma med en demonstration, har ju som bekant upprört en del männi(s)kor. Men att demonstrera kan aldrig vara ett hot mot demokratin - att demonstrera är i själva verket ett av de mest praktiska sätt att genomföra demokrati på som finns.

Nej, det verkliga hotet mot demokratin är att en del människor väljer att ta till våld och hot för att stoppa den som har en avvikande åsikt. Hade man gett sig på någon mindre kaxig organisation än CUF hade man kanske lyckats i sitt uppsåt att tysta debatten.

För den som undrar så är demonstrationsfriheten en av själva grundstenarna i demokratin. Bara för att almanackan visar att det är den första maj så upphör inte den rättigheten; det är bara då medborgare är oense rätten att yttra avvikande åsikter egentligen behövs. Den som tycker att CUF inte har någon rätt att demonstrera samma dag som Socialdemokraterna bör hellre ta den diskussionen med Justitieombudsmannen. För inte ens pissiga centerpartister, som bara kallas nyliberaler av de som befinner sig till vänster om mittsocialdemokrater, har rätt att demonstrera 1 maj. Även de som är så ultraliberala att de själva kallar sig nyliberaler har det. Till och med i direkt anslutning till sossarnas huvuddemonstration...

PS; Stämmouppdatering: Idéprogrammet blev nyligen genomklubbat efter endast en halv timmes förhandlingar (planerad tid var fram till lunch!), med endast smärre ändringar.