Via både Eva och oppositionsrådet Johanna själv får jag höra om sossarnas förslag om att göra om Solna stadshus till studentbostäder. Politikerna ska istället flyttas till Hagalundsskolan, som sedan skolavslutningen i våras står ledig. Trevligt att Johanna och sossarna passar på att lägga förslag om nya användningen av Hagalundsskolan även om de var mot att den lades ner (den gick med flera miljoner förlust om året, så status quo var uteslutet från start). Stadshuset har ändå en del behov av underhåll (ex. ventilationssystemet har sina nycker) och ska man ändra saker så är det lika bra att passa på när man ändå renoverar annat.
Men - jag vill ändå ta det lite avvaktande försiktigt, precis som Lars-Erik i DN-artikeln. Även om studentskrapan nu verkar som ett lyckat projekt, höll det på att gå i stöpet på vägen. Under byggtiden skenade kostnaderna (vilket ledde till en del ändrade planer på hur lokalerna används om jag minns rätt), och hyrorna är idag i studentskrapan i den övre ändan av prisskalan bland studentbostäder i Stockholm. Samma sak vill jag inte ska hända med Solna stadshus, både för Solnas och studenternas skull.
Innan några planer sätts i verket eller ens övervägas måste någon form av förstudie göras. Vad kommer det kosta att bygga om stadshuset? Vad kommer det kosta att kontorsanpassa Hagalundsskolan? Kort sagt, vilket blir 1) prislappen för Solna stad, 2) hyrorna för studenterna som hyr bostad, samt 3) hur många lägenheter får plats? Det är för mig självklart att inte studentbostäderna ska sponsras av kommunen, och om hyrorna blir för höga lär studenterna dra sig för att flytta in. Dessutom bör man veta hur många lägenheterna verkligen blir. Begränsningar på grund av bärande pelare, trapphus och hissar, vatten och avlopp skulle snabbt kunna göra projektet dyrare än väntat och antalet lägenheter färre än de 500 Johanna hoppas på.
Så mitt ställningstagande - ett definitivt kanske! Frågan är värd att tänkas över, men den är lika värd att inte slarvigt antas utan tillräcklig eftertanke.
4 kommentarer:
Hej Magnus!
Tack för att du skriver om mitt förslag att göra stadshuset till studentbostäder. Eftersom du ändå uttrycker viss tveksamhet (hoppas det inte beror på våra olika partitillhörigheter bara!) vill jag passa på att försöka räta ut några av dina frågetecken. En mycket försiktig beräkning visar att de 13 600 kvadratmeterna (två våningsplan borträknade) skulle räcka till 400 lägenheter om man avsatte 34 kvadratmeter till varje student och 500 lägenheter om man räknade med 27 kvadrat. Idag har var och en av de 250 tjänstemännen 54 kvadrat, vilket är vansinnigt mycket. Prislappen för Solna stad? Idag betalar staden över 13 miljoner i hyra för stadshuset. En betydligt mindre lokal skulle förstås sänka den kostnaden väsentligt. Ombyggnadskostnad? Ja, om vårt allmännyttiga bostadsföretag Signalisten fick uppdraget, som i fallet med studentskrapan, så kan kostnaderna säkert hållas nere, så skedde ju i Stockholm, trots borgerliga domedagsprofetior. Hyrorna i Skrapan är mycket moderata, särskilt om man ser till det suveräna läget. Prislappen för att INTE förse Stockholmsregionen med välutbildad arbetskraft ska vi bara inte tala om...
Ombyggnad av bärande väggar, pelare, avlopp m.m. är sådant som kan fördyra byggprojekt, det är riktigt. Men innan jag lade förslaget kollade jag förstås upp sådana tekniska frågor med olika experter. Deras svar var enkelt: Det är lätt att bygga om stadshuset till studentrum. Till exempel så finns fyra stora hisschakt där man enkelt kan dra fler VA-ledningar om det behövs. Det finns stora kök och flera toaletter på varje våningsplan och ventilationen är inte värre än i flera bostäder jag bott i, det lovar jag! Ibland är det för kallt och ibland för varmt, men det är troligen ett begränsat problem för den som måste tacka nej till en studieplats i Stockholm p g a den inte har någonstans att bo. Attbygga om stadshuset till ett flott hotell som vi kan trjäna pengar på, som din alliansbroder Lars-Erik Salminen (m) föreslår i DN-artikeln är däremot ett både idiotiskt och tekniskt oerhört mycket dyrare projekt, det lovar jag.
Johanna: Nej, det har inte med partitillhörighet att göra (om inte sunt bondförnuft räknas som särskilt centerpartistiskt). Idén är bra, saken är bara den att jag vill se prislappen innan jag säger ja och amen. :-)
Är det som du säger, och Hagalundsskolan kan byggas om till kommunkontor utan att det blir svindyrt, så verkar det vettigt. Siffrorna du gav mig nu bekräftar att det åtminstone verkar någorlunda rimligt, vore väl lägligt att någon lämplig grupp (Signalisten + någon kontorsansvarig på kommunen + politiker + ev någon mer) tittar vidare på förslaget.
Antalet lägenheter i praktiken är svårt att bedöma utan att sätta sig ner med ritningar (särskilt för korridorboenden går mycket utrymme bort för gemensamhetsutrymmen som själva korridoren och kök, mm). Dessutom går det normalt bara att bygga korridorsrum längs ytterväggar (man vill normalt ha åtminstone ett fönster).
Om man bara tar den hyressumma som du nämner - 12 miljoner (jämnare siffra än 13, och något får väl kommunen betala för de lokaler man behåller). Jag antar rätt och slätt att detta ska uppbäras även av korridorsrum med studenter, och att driften ingår i den summan. Utlagt på 4-500 korridorsrum ger det en 10-månadershyra på 2400-3000 kr - innan finansiering av ombyggnad/renovering. Lite beroende på storlek ger det troligen absolut max (för att det inte ska bli orimligt dyrt att bo där) ca 1000-1500 kr ytterligare per lägenhet och månad i ränta och avbetalning av ombyggnadskostnader, löst räknat motsvarande någonstans 1-300 000 kr i byggkostnad per lägenhet där räntorna ligger idag. Om det är rimligt får vi fråga en byggnadsingenjör, jag vet inte.
Naturligtvis finns det fler kompromissvarianter mellan ert och det förslag Lars-Erik nämnde i DN - man skulle kunna tänka sig att kommunen flyttar ur delar av stadshuset, eller att stadshuset blir både hotell och studentboende (jag har haft kompisar som bott i rum i Göteborg, som de fått lämna över sommaren eftersom de då fungerat som vandrarhem). Utan att ha tittat närmre på tekniska och ekonomiska förutsättningar går det inte att avgöra vad som är det vettigaste valet, ur alla synvinklar.
Det känns lite onödigt att bygga om en skrapa till bostäder i detta fall.
Är det inte möjligvis så att man har igångsatt ett projekt för omdaning av Solna Centrum kallat Solna City. I dess programplan verkar ett "högre hus" på 30 våningar vara inplanerat.
Det skulle se konstigt ut med endast ett enda högre hus (lite som det ensama Turning Torso i Malmö).
Bygg istället 3 till 5 högre skrapor på 30 - 50 våningar vardera. Någon (eller några) av dessa skulle bl.a. kunna ha (insprängda) studentbostäder.
Ett annat bra ställe att bygga nya studentbostäder vore att bygga nya stadskvarter (studentbostäder - bostäder -kontor) längs Solnavägen ner mot Norra Stationsområdet (+ urbansiering av industriområdet mellan järnvägen och Norr Begravningsplatsen).
Fördelen med detta är att man inte behöver bygga om, utan man kan optimera byggnaden för sitt ändamål redan från början. Dessutom är vi i stort behov av just ny bebyggelse, då regionen växer så det knakar (fler än 30.000 nya invånare per år). Solna är den kommun i länet som borde växa allra snabbast, med tanke på att den ligger väldigt strategiskt för en expansion av Stockholms innerstad.
Stadshuset är väl optimerat för kontor så där skulle man kunna fortsätta ha kontor.
Som sagt, prislappar innan jag ger definitivt bu eller bä. Och Niklas har en bra poäng i att alternativkostnader för studentbostäder någon annanstans och/eller annan användning av lokalerna också vore intressant att se i en sådan utredning.
Skicka en kommentar