Integritetsdebatten är i full fart på centerstämman. Det går visst att se på SVT24, men det gäller att vara kvick - tidsnöden är tyvärr ganska stor. Applåderna för kritikerna är ganska stora men det känns fortfarande oklart om våra tilläggsyrkanden går igenom - och ärligt talat har det inte enorm betydelse. Liggande förslag är bra (med några smärre undantag). Det som fattas är inte ställningstaganden, de har vi redan tagit. Det som fattas är att uppfylla dem i konkret handling.
Uppdatering: SvD rapporterar, och DN också. Jag hoppas man hinner votera innan jag lämnar åhörarbänken om en halvtimme... Läs dessutom även Markus och Magnus.
Uppdatering 2: Erik Hultins och Magnus Larssons förslag om att riva upp FRA-lagen föll. Så gjorde även ett förslag från Ingrid Lundqvist och Petra Björk om att generellt minska övervakningen. Det lär bli många reservationer i det här ärendet...
Uppdatering 3: Jag är åter hemma i Hagalund, lämnade stämmolokalen direkt efter beslutet (inte som man kan tro främst av besvikenhet, eftersom fler intressanta men mindre viktiga diskussioner skulle följa, utan av det världsliga faktumet att bussen mot Stockholm gick om en kvar). Även Centerpartiet.se, SR och SVT Rapport skriver om beslutet, och dessutom ett stort antal bloggar: Hanna, Magnus, Emil, Christer, Markus, Ida, Emil och Mikael. Samt Abir, även om hon skrev det länkade inlägget innan beslutet.
Uppdatering 4: Erik Hultin bloggar nu också om utgången.
Uppdatering 5: Ännu mera blogglänkar: Martin, Markus, Per, Helen, Ida, Johan, Håkan och Björn.
Uppdatering 6: Jag borde väl egentligen börja på nästa inlägg i frågan, men jag är för uppgiven efter beslutet som kom, och har beslutat att fokusera på annat de kommande veckorna (främst skrivande av licentiatavhandling). Till skillnad från en del andra liberaler i Centerpartiet, som nu beslutat sig för att bägaren runnit över och att de går ur, så blir jag kvar. Jag är för enveten för att ge mig än, ett släktdrag från mina förfäder (bland annat Sånna-Nesse som en gång om året grävde upp sin åker på Hökafältet som begravts under sisådär fem centimeter flygsand). Däremot kan jag inte riktigt uppbringa energin till att engagera mig just nu, inte ens genom att skriva här. Jag nöjer mig för tillfället med att länka de centerbloggar, vari debatt om eftermälet av stämmans beslut uppstått: Staffan, Erik, Hanna, Magnus, Hans, Emil, Staffan igen, Martin, samt Hanna igen.
9 kommentarer:
Började läsa dokumentet du länkade till,
Centerpartiet vill ha ett öppet och liberalt samhälle .... I vårt öppna samhälle är människan utgångspunkten, inte staten. Vi måste alltid vara beredda att stå upp för öppenheten och motarbeta alla former av inskränkthet, förmynderi och slutenhet. Alliansregeringen har tagit viktiga steg på vägen mot ett friare, rättvisare och mer liberalt Sverige, ...men måste avbryta då jag kände av konvulsioner.
Vad fantastiskt vidrigt. Rent hittepå, och det tycker du är bra?
Nej tack, en gång räcker.
Hur i helvete kan en person som Annie Johansson, som tillsammans med Federley hade chansen att stoppa hela den här galenskapen med Storebrorssamhället men lät bli, ha mage att kalla sig liberal?
Vilken planet kommer man ifrån om man på allvar anser att "Alliansregeringen har tagit viktiga steg på vägen mot ett friare, rättvisare och mer liberalt Sverige"? Man kan iaf inte ha befunnit sig i Sverige sedan i Midsomras!
Centern är inget alternativ för någon som anser sig värna demokrati, integritet och frihet! Min röst läggs på Piratpartiet, det enda parti som tar dessa frågor på allvar!
/Gustav Wetter
Centerpartiet har i praktisk handling visat vad man vill. Därför är det numera helt omöjligt att rösta C.
Vi är många som tackar för beskedet på centerstämman, vi som numera vet vilken väg vi måste gå.
Tyvärr håller de etablerade partierna helt på att tappa tråden i integritetsfrågor. Man talar om att skydda landet mot "allvarliga hot", emn begriper inte att myndigheternas allt djupare intrång i vår personliga sfär är ett av de allvarligaste hoten!
För alternativa politiska idéer, se www.integritetspartiet.se (inget parti i år, men intressant tänkt program). För alternativ i EU-valet, se www.libertas.eu . Libertas huvudfråga är öppenhet i EUs beslutsprocesser, och att lagstifningen ska skapas av valda ledamöter, inte ett tjänstemannavälde. Jag tror att det leder till
1) Färre och mindre integritetskränkande lagar.
2) Större förtroende för att de intrång i privatlivet som ändå tillåts är motiverade (t.ex. vid skälig misstanke om grova brott).
Och där föll mitt sista hopp om Centerpartiets framtid. Synd, jag sympatiserar med många av partiets ställningstaganden och har varit en trogen väljare. Men partier som säger en sak och sedan gör en annan måste bedömas efter sitt agerande i praktiken, inte efter policydokument som låter fantastiska men som helt och hållet ignoreras när frågorna väl är uppe för beslut.
Ni är många som ska skämmas, och ni som känner som mig kommer säkerligen att finna ett nytt och tryggt hem i Piratpartiet. Där kommer jag att stanna sålänge det inte finns ett fungerande liberalt alternativ som agerar för att minska integritetskränkningarna i praktiken.
Usch.
Man blir bara bitter och ledsen av att se hur Centerpartiet håller på att förvandlas till ytterligare ett parti som styrs från toppen. FRA-lagen är det största sveket någonsin, och det saknar förankring i partiet. Jag har idag bestämt mig för att inte rösta på C i EU-valet. Vi får väl se om partitoppen ändrar sig om FRA fram till riksdagsvalet, annars lägger jag nog min röst på MP.
Bo: Jag tycker det är bra. Inte perfekt. Och en och annan självgod passus hör väl till vad som borde ändras. Programmet täcker dessutom fler områden än just de som gäller integritet - och på de övriga finns det ett gott track record, där har man faktiskt tagit steg mot friare, rättvisare och liberalism, tyvärr har man också tagit steg åt andra hållet på just integritetsområdet.
Just att man inte är helt öppna med hur riktningen varit är en sak som jag också kritiserat. Texten är bra - men det förutsätter att den är skriven på svenska. Alltför många i partiet vill istället läsa den på orwellska, och det är ju ganska självklart att det inte är någon höjdare att göra så.
Just att den praktiska politiken blivit annorlunda har som ni säkert hört talas om (och kanske sett på TV i förmiddags) varit föremål för rejäl intern kritik. Visserligen föll förslaget om att riva upp och göra om signalspaningslagen, men det var inte en liten minoritet som röstade för den (min bedömning en dryg tredjedel). Frågan är också betydligt viktigare för den minoriteten än för övriga. Tyvärr som en del andra på annat håll redan kommenterat så beror resultatet nog i viss mån på okunskap.
Till alla er andra (ni får leva med att bli hopklumpade då ni har närliggande budskap): Jag kan uppriktigt sagt förstå er. Hade jag inte haft en bakgrund med engagemang så vet jag inte säkert om (c) fortfarande varit ett självklart val för mig. Partiet för vettig politik på många andra områden, och borde baserat på sina tidigare ställningstaganden lyckats betydligt bättre med att driva frågorna praktiskt än man faktiskt gjort. Jag kan inte annat än beklaga detta.
Det jag ändå vet, är att trots dagens beslut på stämman, så finns det många som är starkt kritiska till den politik på integritetsområdet (se även tillagd text i inlägget). De av oss som stannar kvar - både som medlemmar och som aktivister för frågan - tror jag inte ger upp med det här, utan frågan kommer att leva kvar.
Med lite tur: slaget är förlorat, men förhoppningsvis ännu inte kriget! Den dag vi kommer dit hoppas jag naturligtvis att ni kan tänka er att återigen överväga en (c)-röst.
För mig har c blivit symbolen för lögn och svek. Politikerföraktet är numera något jag utan problem tar till mig.
Massavlyssning? Hur fullständigt vidrigt. Och detta av ett parti med ett öppenhetsmanifest.
Nej du, någon röst på c blir det näppeligen igen, nu när c verkligen har visat var det står. Jag känner mer avsky.
Min slutrapport:
Bitter förlust, men blåslampan är på partiledningenDet var kul att ses!
Skicka en kommentar