21 juni 2010

Klart med sprutbyten i Stockholms landsting

Det är nu klart med sprutbyten i Stockholms landsting! Till sist krävdes det ett extra möte för att få igenom belutet, som moderaterna såg till att fördröja, trots att de var i klar minoritet. Och, trots att vissa tycker annorlunda, så är det en human sak att göra. Som Adam påpekar: det sparar i slutändan liv. Och det är vad som verkligen räknas. Själv formulerade jag samma sak för ett tag sedan annorlunda: "Med sprutbyten riskerar missbrukare dö av överdoser. Utan sprutbyten riskerar de att dö av överdoser, gulsot, AIDS och andra sjukdomar." Krångligare behöver det faktiskt inte vara.

Läs även: Gustav, Anna, Raymond.

Stödgrupp för sossarna

Det är ganska vanligt förekommande att sossar ojar sig över att "de inte känner igen den gamla Centern". Helst på insändarsidor och i debattartiklar. Och det kan ju vara lite traumatiskt för dem. Per tog tag i problemet och startade en stödgrupp åt dem.

19 juni 2010

Riv upp, gör om, gör rätt

Det har gått drygt två år sedan FRA-lagen röstades igenom i Sveriges riksdag. Jag kan bara konstatera att hur man grundar sitt samhällsbygge är otroligt viktigt. FRA-lagen kom att bli en grundsten vi inte borde lagt - istället för att bygga vårt samhälle på de mänskliga rättigheterna, tydliga rättsprinciper och respekt för varandra, använder vi ungefär samma principer som i före detta DDR - misstro och missunnan. Jag är rädd att det i slutändan inte slutar väl, men mer än så här känner jag faktiskt inte för att skriva om saken idag. På ena sidan bland mina läsare står nämligen de redan frälsta, bland unga centerpartister, övriga alliansare och piratpartister, och på andra sidan de som ännu inte ens fattat vad problemet är. Tyvärr tror jag att vi inte kommer att lösa problemet annat än genom en rent fysisk generationsväxling.

Läs även: Markus, Sophia, Stefan, Anna, Rick, Gun, Fredrik, Henrik, Mikael, samt några insändare i tidningarna.

Outgrundliga är fackets vägar

Att facket klagar när man tjänar lite går ändå på något vis att förstå. Men att facket gör en stor grej av att arbetsgivarna ger en rejäl höjning av lönen, det är svårare att förstå. Särskilt som det var lönenivån i sig som var problemet. Tydligen är det viktigare att alla har det lika dåligt än att lönerna höjs?

18 juni 2010

EU-parlamentet och Datalagringsdirektivet

Lena Ek och Christian Engström har tyvärr misslyckats med kampanjen att få de andra Europaparlamentarikerna att inte anta förklaringen som säger att Google och andra söktjänster ska tvingas lagra varenda webbsökning vi europeer gör. Allt motiverat med "kampen mot barnporr", fastän Google knappast är en viktig distributionskanal för pedofiler.

Piratpartiet rasar över övriga parlamentarikers inskränkthet. Lena tar hjälp av Johan Linander (bägge centerpartister) när hon skriver en debattartikel i Aftonbladet. Den enda svenska parlamentariker som stödjer förklaringen är Alf Svensson (kd), som därigenom marscherar i brysk otakt med partiets ungdomsförbund KDU, som inte alls delar hans åsikter i integritetsfrågor.

Även miljöpartister, folkpartister och mängder av piratpartister bloggar. Från Centerpartiet skriver Albin och Johan. Slutligen rekommenderas Facebook-gruppen ett besök!

Uppdatering 22/6: Läs även Christian Ottossons debattinlägg på teknikdebatt.se!

Lunchrestaurangen och Skatteverket

Lunchmat är en komplicerad fråga för den som arbetar i livsmedelsbranschen, eller kanske bara funderar över vad man ska äta till lunch. Beroende på om man köper maten i matbutiken för att värma den i jobbets mikro, eller om man handlar den i den lokala lunchrestaurangen vill nämligen ha olika mycket pengar i moms (25 eller 12 %).

Riktigt intressant blir det när man blandar in saker som restauranger som säljer take-away-mat eller matbutiker (som 7-eleven och Pressbyrån) vars kunder har vanan att äta upp maten redan i lokalen.Varje byråkrats dröm!Som bonus är restaurangnäringen en arbetsintensiv bransch med många unga anställda, som drabbas hårt av den höga beskattningen.

Därför är det mycket glädjande att Centerpartiet, och nu även Alliansen, driver för en sänkning av restaurangmomsen. Helst till 12%, som Centerpartiet vill. Därigenom besparar man företagare som säljer ätfärdig mat till konsumenter mycket krångel, oavsett om de kallar sig restauranger eller matbutiker.

Läs även: matpartiet.se, Magnus, Catrin, Karl, Christian, Johan

Av två onda ting...

Centerpartiet får utstå mycket kritik för från främst miljöpartistiskt håll för den historiska energiuppgörelsen som klubbades igenom i riksdagen idag. Naturligtvis är det inte kul för många centerpartister att uppgörelsen tillåter nya kärnkraftsreaktorer, men samtidigt måste vi se att det är en enorm vinst:
  • Förnybar energi ska få en lika stor del i elförsörjningen som vatten- och kärnkraft
  • Sverige ligger i absolut världstopp med ambitionen att sänka koldioxidutsläppen med 40%, från en för industriländer redan relativt låg nivå
  • Ansvaret för kärnkraftsindustrin kommer vara betydligt mer omfattande än det varit hittills
  • Även om nya kärnkraftsreaktorer kan komma att byggas, kommer de att behöva finansieras på helt företagsekonomisk grund helt utan statliga subventioner. De får dessutom bara byggas på de platser där vi redan idag har reaktorer, som ersättning för någon av de nuvarande.
Kort sagt, visserligen leder dagens uppgörelse till att kärnkraftsparentesen förlängs - kanske till och med betydligt - men det betyder inte att Centerpartiet nu är för kärnkraft. En korrektare beskrivning av verkligheten är istället att vi tvingas välja mellan två onda ting. Antingen kan man avveckla kärnkraften, eller så kan man avveckla hela vår energiintensiva industri i form av aluminiumsmältverk, pappersbruk och stålindustri och låta den flytta utomlands och bli betydligt skitigare eftersom vi i Sverige ofta är duktiga på energisnål produktion, eller så blir vi helt beroende av importerad kol- och kärnkraftverk. Kärnkraften står nämligen idag för ungefär för hälften av vår energitillförsel, och även om den förnybara elenergin under den senaste mandatperioden avancerat rejält (se figuren som visar hur vindkraftutbyggnaden accelererat rejält senaste mandatperioden), är det från en marginell position och måste växa väldigt mycket mer för att bli mer än mätfel i förhållande till vatten- och kärnkraft.
De kärnkraftsreaktorer vi har idag närmar sig också snart slutet på sin tekniska livslängd och måste då, oavsett om vi har alternativen färdiga eller inte, avvecklas.  Det går helt enkelt inte fort nog att bygga ut sol, vågor, vind och vatten. Man hade behövt börja betydligt tidigare. Eller kanske snarare - Miljöpartiet borde ha börjat betydligt tidigare? De hade ändå chansen att forcera en omställning någon av de gångna mandatperioderna, som stödparti till sossarna. Det ursprungliga stoppåret är redan uppnått och det är totalt orealistiskt att stänga omgående. Även med en snabbavveckling på 10 år som Miljöpartiet vill se, så krävs det att vi ersätter en reaktor om året. Vi är idag långt från en sådan utbyggnadstakt av elproduktionen i Sverige.

Det är också här Miljöpartiets attack på Centerpartiet ekar så tomt. Visserligen har man inte nått ett resultat som kan göra att man samtidigt gör sig av med beroendet av fossila bränslen och av uran, men det måste understrykas att dessa projekt redan var för sig är mycket omfattande. Av två onda ting väljer vi att i första hand tackla kommande klimatutmaning och oljetopp, snarare än att fokusera på kärnkraften. Uppenbarligen prioriterar Miljöpartiet annorlunda?

Det är också mycket viktigt att komma ihåg att Miljöpartiet själva inte kan diktera energipolitiken i sitt block. Då skriver industrivänliga sossar högt, och (mp) kan inte annat än att räkna med betydande kompromisseftergifter med sitt kompisparti, annars finns det ju i förlängningen en möjlighet för sossarna att göra en energiuppgörelse med moderaterna istället. Vinnare i den förhandlingen verkar hittills ha varit sossarna, inte miljöpartisterna. Kort sagt, man har lyckats med att vara upprörda mycket, men man har inte fått Sverige att ta ett enda minimalt litet steg närmre ett kärnkraftfritt Sverige. Det är lättare att prata än att faktiskt göra något...

Med dagens uppgörelse kan krasst konstateras att Centerpartiet är vinnare, tillsammans med miljön. Inte entydigt, men det är betydligt mer centerprägel än moderatprägel på energiuppgörelsen. Det säger jag trots att jag tydligt klassificerar mig som kärnkraftsmotståndare.

Slutligen, Andreas Carlgren kommenterar så här:


Läs även: Albin, Per, Gustav, Annie (x2), Magnus, Johan (x2), Elias, Helen, Elisabeth, centerpartiet.se, Johan, Anders (x2), Per

17 juni 2010

A-kassan kostar mer än det smakar för många

Regeringen kritiserades starkt från nästan alla håll när man reformerade a-kassan så att den till något större del var självfinansierad (istället för ca 10% ungefär 20-30%). Det var bara de som var utsatta i samhället som skulle hoppa av, påstods det. Nu har facit kommit. Det blev inte riktigt så. De största grupperna kan snarare sammanfattas som:
  • Rika, som har ett kapital att leva på om de blir arbetslösa
  • De som är nära pensionsåldern och kanske kan tänka sig att ta tidig pension istället för att leta upp ett nytt jobb
  • De som jobbar i yrken som är extra eftertraktade eller har större anställningstrygghet, exempelvis statliga jobb
  • Det finns också ett inte försumbart antal yngre, som möjligtvis skulle kunna passa in i den grupp som var orsaken till kritiken. Jag misstänker dock att en hel del av dessa dels är flexiblare (har möjlighet att flytta) och därmed lättare kan hitta nytt jobb, dels har studier som möjlig reservplan, dels kanske inte har rätt till så särskilt hög a-kassa jämfört med grundersättningen. Jobbar man då i en bransch där a-kassemedlemsavgiften är hög kan nog många inse att det inte är värt kostnaden med tanke på risk för arbetslöshet och nivån på ersättningen.
Kort sagt, trots att a-kassan är kraftigt statligt subventionerad är det stora grupper som inte anser att den är värd pengarna. Utöver de som gått ur tillkommer en stor grupp som inte varit med tidigare heller, exempelvis många företagare (eftersom det i praktiken inte går att få a-kassa med mindre än att företaget läggs ner helt).

Egentligen är dagens a-kassekonstruktion alltså inte alls lyckad. Den är inte ens idag frivillig utöver grundersättningen från Alfa-kassan - även den som inte har intresse av a-kassan måste bidra till att betala a-kassan för alla andra, som tar del av a-kassan bara genom att betala avgifter till en organisation tätt sammankopplad med intresseföreningar som man kanske inte vill bli sammankopplad med. Det finns egentligen bara en rimlig lösning - a-kassan görs helt frivilligt utöver en obligatorisk, statlig, grundersättning gärna på en grundtrygghetsmodell.

Då kan facken fritt välja ersättningsnivåer och -villkor, och kanske även erbjuda olika varianter till medlemmar som har något olika önskemål. Det skulle också innebära att de som inte är intresserade av det, eller ändå inte kommer att ha någon större nytta av a-kassan (kanske för att de hellre är sysselsatta, eller planerar att skaffa sig annan försörjning, till exempel studiemedel, pension eller helt enkelt leva på sparade pengar), inte behöver bidra till något som de inte vill ha.

Läs även: Karl

Enhetstaxa en björntjänst för SL

De rödgröna lovar att införa enhetstaxa på SL om de vinner landstingsvalet. Det ska kosta precis lika mycket för mig att åka till Södertälje som att ta bussen ner till Solna centrum. Det kan ju tyckas vara trevligt, men hur man motiverar att det är rättvist kan jag däremot inte förstå. Den som utnyttjar systemet mer har rimligtvis också större nytta av det.

Vad värre är, att införa enhetstaxa, eller som en del vill till och med nolltaxa, riskerar att vara en stor björntjänst för kollektivtrafiken. Det är inte i första hand kostnad som idag håller de som använder bil i stan från att använda SL istället. Det är snarare faktorer som bekvämlighet, trygghet och restid. Min jobbresa är nog ett extremexempel - för en resa på fem kilometer är restiden med SL ungefär 40 minuter. Med cykel tar resan en dryg kvart, med bil ännu mindre utom i rusningstid. Att tro att bortåt en timme förlorad tid till resor om dagen kan motiveras med endast lite lägre kostnad för att resa är nog väl naivt.

Den sänkta respriset kommer också innebära att en av två saker måste hända - antingen måste skattefinansiering öka radikalt, eller så måste man banta utbyggnadsplanerna för kollektivtrafiken. Just de utbyggnadsplaner som förhoppningsvis kan få fler att ställa bilen och åka kollektivt istället. De man lockar till sig är istället de som redan idag ställt bilen till förmån för att gå eller cykla.

Där vänsterpartierna ändå har en poäng, det är att dagens zonsystem ibland slår konstigt. Jag kan bara åka en station norrut till Sollentuna innan jag måste betala tre kuponger, medan jag söderut kan åka åtskilliga mil och hamna i Botkyrka på endast två. Liknande konstiga övergångseffekter finns på fler ställen. Detta är dock inte något större problem, utan skulle kunna lösas med en något finare zonindelning, med tillägg att de billigaste biljetterna gäller för resor inte bara i den egna zonen utan även i grannzonerna.

Jag tycker faktiskt att man kan gå ännu ett steg längre än vad man redan gör - periodkorten gäller ju idag i hela länet. Jag tycker faktiskt att man skulle börja fundera om testet som finns med ett särskilt månadskort för Norrtälje respektive Södertälje, skulle kunna utvidgas till innerstaden. För en något lägre kostnad skulle man då få ett kort som gällde endast i innerstan alternativt det som idag är zon A.

Läs även: Centerpartiet i landstinget, Magnus Orest, Karl Henriksson.

Lästips: Energi kontra vatten i IEEE Spectrum

IEEE är en världsomspännande organisation av ingenjörer med mer eller mindre anknytning till elektricitet och elektronik. Organisationen har en medlemstidning vid namn IEEE Spectrum - och det senaste numret är riktigt läsvärt. Det är ett temanummer om mänsklighetens kommande utmaningar i konflikten mellan vattenförsörjning och energiförsörjning - för alla vanliga energikällor förbrukar nämligen betydande mängder vatten för att producera kraft. De enda undantagen är idag sol- och vindkraft som än så länge står för en helt försumbar del av världens energiförsörjning. Här i Sverige är det naturligtvis ett mindre problem, men det är en helt annan sak i de delar av världen som är betydligt torrare. Extra intressant är bland annat artiklarna om biobränslen och vattenförbrukningen hos kolinfångningssystem av typen "carbon capture".

16 juni 2010

Greider, företagande och pseudovetenskap

Göran Greider slår på stora trumman och går ut och säger att vi har för många företagare på Newsmill. Men trots att han framhäver sig som vetenskapligt förankrad, visar han inte på något annat än pseudovetenskap i sitt inlägg. Det kan jag visa utan att ens granska hans påstådda samband om att länder med färre företagare har lägre BNP, och helt utan att fundera på skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Kollar man fakta lite grann, ligger nämligen Sverige bland de länder som ligger allra lägst i företagande. Följaktligen borde vi redan ha bra ekonomi. Vidare, så är samma sak som att lågt företagande ger högt BNP, inte samma sak som att ännu lägre företagande, ger ännu högre BNP. I förlängningen skulle det exempelvis betyda att inga företag alls innebär väldigt hög BNP, något som knappast är rimligt. Eftersom Sverige redan ligger bland de länder som har lägst företagande, kan man inte helt enkelt extrapolera (det för tillfället ogranskade) påståendet som Göran Greider gör. Även om påståendet är sant, är det inte säkert att sambandet ser ut på samma sätt och därmed är giltigt utanför det område där vi har praktiska erfarenheter av det.

Läs även: Albin, Johan

15 juni 2010

CSN är fortfarande ett skämt

För ett tag sedan skrev jag om de smått absurda konsekvenser landets teknologer fått ta, med krav på återbetalning trots full studietakt,  eftersom de hamnat i kläm mellan CSN:s och de tekniska högskolornas tolkning av orden "heltidsstudier" och när kurser egentligen måste vara inrapporterade för att allt ska uppfattas ha gått enligt plan. Pikant nog bryr sig CSN bara om att man är registrerad på tillräckligt många kurser - den som registrerar sig på en kurs man inte tänkt ta kan riskfritt klara sig igenom granskningarna.

Idag uppmärksammas frågan igen - i DN finns en debattartikel med rektorer, fackföreträdare och studentkårer. Samtliga är rörande överens om att problemet måste lösas på ett vettigt sätt. Låt oss hoppas att detta händer som tänkt.

Uppdatering: Andra bloggar också: Ingenjörsbloggen, Ida Drougge, Carl Nettelblad

Uppdatering 17/6: Händelsen täcks även i media: Aftonbladet, DN

Kandiderar till revisorssuppleant för bostadsrättsföreningen

Man kan ibland fundera på om man borde engagera sig i allt. De som är föreningsmänniskor tenderar ju att vara engagerade i allt, och de som inte är det i ingenting alls. Själv är jag förutom i politiken redan aktiv i studentvärlden. Hur som helst har jag nu tackat ja till att ställa upp som revisorssuppleant i bostadsrättsföreningen Hagalunden där jag bor, en av Solnas största. Eftersom bostadsrättsföreningen är alldeles nybildad känns det som om det är viktigt att det finns personer med mycket föreningsvana och ekonomikunskaper som kan finnas med på sådana poster. Även en till stora delar ny styrelse är föreslagen - jag önskar de som är föreslagna lycka till och hoppas mig se ett lyckat kommande verksamhetsår.

Vart tog matten vägen, Björklund?

Språkelever ska belönas extra, tycker Folkpartiet. Och jag håller med - språk är viktigt. Men är det så mycket viktigare än andra ämnen? Bra mattekunskaper korrelerar även med bra betyg i övriga ämnen, och mattekunskaper är en absolut nödvändighet för att bli duktig ingenjör eller naturvetare. Språkkunskaper är visserligen också bra att ha som ingenjör, men inte absolut nödvändiga.

Och i alla fall ingenjörer har till stor del historiskt bidragit till svensk tillväxt. Vi ser också mängder av teknikutmaningar särskilt inom miljötekniken där Sverige har chans att bli världsledande. Tyvärr är det idag brist i varje fall på duktiga ingenjörer, och hela företag riskerar flytta utomlands till Indien eller Kina, där ingenjörslönerna är en bråkdel av vad de är i Sverige, och man utbildar mångdubbelt många jämfört med i Sverige.

Läs även: Martin.

14 juni 2010

CUF har rätt: höga ingångslöner gör unga arbetslösa

Jag kan bara torrt konstatera att CUF har helt rätt: höga ingångslöner slår ut unga från arbetsmarknaden. Och Sverige har extra höga ingångslöner. Grattis alla unga! Situationen där en av fyra unga på arbetsmarknaden saknar jobb lär kvarstå. Varken moderaterna eller sossarna vill nämligen göra något åt situationen.

Solnacenterns nylanserade handlingsprogram

I veckan som gick lanserades Solnacenterns handlingsprogram (PDF). Vi kommer med mängder av trevliga förslag, men det jag själv tycker är mest spännande är en del av förslagen på trafikområdet, bland annat:
  • En satsning på kollektivtrafik, med både spårvagn, tunnelbana och spårbilar
  • Och en stor satsning på cyklisterna i Solna, som idag får en både osäker, onödigt långsam och svårhittad väg genom staden. Att göra Solna cykelvänligt kräver mängder av åtgärder. Bland annat så vill vi i Centerpartiet se "cykelhuvudleder" som är cykelvägar som är anpassade för cykelpendlare, där det är möjligt att åka fort, köra förbi den som är långsammare och man inte ska hindras av en massa rödljus.

Staten som åsiktslikare

Läs gärna Imans inlägg på P3 debatt! Hon skriver om statens roll som åsiktslikare i Sverige. I alla fall blir det så om kraven på obligatoriska "medborgarkurser" som Folkpartiet liberalerna vill ha genomförs. Fast man kan ju fråga sig hur liberalt det är att med pekpinne berätta för de blivande medborgarna vad en korrekt åsikt är, även om man gör det med goda föresatser...

12 juni 2010

05 juni 2010

Gårdagens kampanj på Våxtorpa marknad

Jag har spenderat en långhelg hemhemma, eftersom det bland annat är Våxtorps marknad första fredagen i juni och september. Folkfest så det förslår! Jag passade på och drog dit med grön näsa och delade ut CUF-material till alla yngre.

Vi passade också på att ha en presskonferens om vänsterpartiernas föreslagna höjning av arbetsgivaravgifterna. Den släppte man igår en rapport om på riksnivå. För Laholms del handlar det om 4,9 miljoner i ökad kostnad för kommunen, och 31,5 miljoner för näringslivet i kommunen. Mycket pengar, tyckte alla i vårt lilla tält som fick höra siffrorna och skakade på huvudet.

Läs även om kampanjen i Laholms Tidning, eller se på bilderna som Gudrun lagt upp på Centerpartiet i Laholms blogg.

04 juni 2010

Vilken jävla trygghet?

Moderaterna vill inte göra något åt LAS. "Då måste vi bevara denna trygga modell [vi idag har]" säger de. Och frågan måste då ställas: Vilken jävla trygghet har vi idag?

LAS är en lag som är strukturellt diskriminerande för unga. Den som är sist anställd, kommer också att sparkas först. Oavsett om man är den som är mest lämpad för jobbet. Detta innebär en mycket tydlig otrygghet för unga, som är de som får ge plats för sina äldre arbetskamrater. Höga skatter gör att det finns få jobb att få för den som inte är högproduktiv. LAS och övriga regler på den svenska arbetsmarknaden har lett till att var fjärde ung idag är arbetslös. Det är ändå ett ganska bra facit - redan under högkonjunkturen var mer än var femte arbetslös. Trygghet? Bah humbug.

Att ett avskaffande av LAS ger ett relativt begränsat utökad arbetsmarknad, är faktiskt inte så förvånande. Jag tror inte det LAS i första hand skadar arbetsmarknaden genom är att den bromsar arbetsmarknaden, utan de klyftor i den som skapas. Det är den som har haft jobb längst tid som får mest skydd av LAS, och den som inte har jobb alls, som inte får något överhuvudtaget. Detta trots att det egentligen är den som inte har jobb som är mest ekonomiskt sårbar, och den som har haft jobb länge som har haft en chans att bygga upp en ekonomisk buffert att ta av i dåliga tider. Kort sagt, LAS må ge ett visst mått trygghet åt den som haft jobb länge, men gör det på bekostnad av ungdomars trygghet. Gungor och karuseller!

Någon borde ge Fredrik Reinfeldt en grön näsa istället för sin för närvarande röda.

Läs även: Magnus, Per, Annie, Mattias, Ingrid, Stefan, Johan, Rickard, Johan.

03 juni 2010

Ohlys skattetankar så dåliga att de sågas av finan(s)minister

Senaste nytt: Lars Ohly vill att den förmögenhetsskatt vänsterpartierna vill införa, ska göras som en skatt på aktiehandel. Man kan fråga sig hur - eller kanske snarare om - han tänkte. Även om han själv inte äger aktier, behöver man inte direkt vara en Krösus Sork för att göra det i dagens Sverige. Det är många som har någon mindre post liggande, eller använder aktier (direkt eller indirekt i form av aktiefonder) som ett sätt att spara på. Att Lars Ohly själv inte har aktier måste ha med ett principiellt ställningstagande att göra - det måste vara svårt att påstå sig jobba för arbetarna när man så tydligt inte är en del av arbetarklassen själv (riksdagsmän har lön på över 50000 i månaden).

Vad värre är - Lars förslag är kontraproduktivt. Det är nämligen ett väldigt bra sätt att få kapital att lämna landet. Antingen utländska investerares pengar här, eller kanske hela svenska rikemansfamiljer som lämnar landet och tar pengarna med sig. Det är till exempel inte så konstigt att Ingvar Kamprad numera bor i Schweiz.

Faktum är att man inte behöver bege sig utanför vänsterblocket för att hitta kritiker till Ohly. Det räcker att gå till en av sossarnas tidigare finansministrar - Kjell Olof Feldt. Han totalsågar Ohlys idé. Kanske inte så konstigt, eftersom en liknande skatt (den s.k. valpskatten) provades medan Kjell Olof satt som finansminister. Försöken måste betecknas som mindre lyckade, då den enda egentliga följden var att värdepappershandeln flyttade utomlands.

Läs även: Johan, Thomas, Erik, Cornucopia? (x2), Flute.

Staten ska inte få övervaka mina tankar

För alla yngre är sökmotorer något väldigt naturligt. Jag skulle själv tro att jag gör åtminstone flera hundra sökningar - på olika sökmotorer en vanlig dag. Faktum är att det antagligen skulle vara betydligt enklare att lista ut vad jag är för en människa genom att följa min sökhistoria, än genom att montera en kamera i mitt vardagsrum (där är jag ändå bara ganska sällan).Så om Alf Svensson nu tycker att man ska offra sig för minimalt stora chanser att hindra spridandet av barnporr - vilket är då argumentet till att inte montera en kamera i hans vardagsrum?

Därför blir jag glad när Lena och Annie reagerar förslaget till utökat datalagringsdirektiv. Och det som redan är en ganska dålig idé...

Läs även: Johan, Elias, Johan, Dayana, Mark, Albin, Christian, Magnus.

Uppdatering: Lena Ek och Christian Engström går nu ut med en gemensam fråga till kommissionen om datalagringsdirektivet. Måste medlemsländerna verkligen implementera det innan domstolarna utrett att det inte är i konflikt med mänskliga rättigeterna? Albin bloggar. Bra gjort Lena!

Uppdatering: Även Expressens ledare rekommenderas!