Tidigare idag hade jag en snabb debatt med Ali Esbati på Facebook med anledning av att Vänsterpartiet vill ha bort alla vinstuttag i välfärdssektorn inom 3 år. Jag undrade kort och gott: vad kommer hända med de vinstdrivande företagen i välfärdssektorn efter 2017? Inlösning? Konfiskering? Konkurs?
Sin vana trogen vägrade Ali att ge ett direkt svar på frågan. Den enda utväg han gav var att ombilda till aktiebolag med begränsat vinstuttag, något han tydligt vet att alla de som lagt ner själ, tid och pengar i sina verksamheter kommer vilja göra. Det enda som var klart var att han inte ville använda skattepengar. Implikationen är att företagen antingen kommer få gå i konkurs eller avvecklas på ett ordnat sätt. Jag antog nämligen att uttrycklig konfiskering inte stod på agendan, och hoppas det inte är alltför naivt av mig. Värdeförstöringen detta kommer att betyda bryr han sig inte om. Han verkar inte heller fundera över den offentliga sektorns utmaning att bygga ut i samma takt som mängden privat verksamhet misnkar.
Om Vänsterpartiet får som de vill har jag en uppmaning till de anställda i välfärdsföretagen: siste man eller sista kvinna, vänligen släck lyset.
1 kommentar:
Låtsas nu inte att detta är vanliga entreprenörer. De tar över verksamheter med garanterad marknad och som får sina pengar planekonomiskt fördelade till sig. Riktiga entreprenörer skapar sin egen marknad. Får inga garantier och lever på att leverera till kunden.
Marknaden påverkas inte alls av företagens vara eller icke vara.
Företagen har inte rätt att veta vad förhandlingspositionen är i förväg. Kånkar de, ja, då är det bara lämna in aktierna och dra åt helvete.
Avveckla verksamheten ordnat? Tja, det är ju i princip samma som ovan och vi vet att de inte är några entreprenörer, några gratisaffärer lär de inte hitta någon annanstans, i en riktig marknad vore de chanslös.
Konfiskerar man kan man såklart säga det rakt ut. Men smartast är att skapa extrem osäkerhet för styrelsenötterna i verksamheten så deras aktier sjunker som en sten, då får man i princip liket gratis. "Regulatory risk" är det medel med vilken vi skaffar oss rabatt och återskapar välfärden på billigast möjliga sätt och avlusar den snabbt.
Skicka en kommentar